Africa de Sud: Casa fostului preşedinte Nelson Mandela, transformată în hotel şic

Casa fostului preşedinte Mandela transformată în hotel şic
Casa fostului preşedinte Mandela transformată în hotel şic
24 noiembrie 2021, 13:13

Scăldată în lumina soarelui graţie multiplelor sale luminatoare şi ferestre, această clădire veche dintr-un cartier bogat din Johannesburg şi-a păstrat doar faţada albă. Interiorul a fost complet refăcut, după ce în ultimii ani clădirea fusese lăsată pradă squatter-ilor.

Mandela, numit adesea cu afecţiune „Madiba” sau „Tata”, s-a mutat în această casă la scurt timp după eliberarea sa din închisoare în 1990. A petrecut în această casă opt ani înainte de a se muta pe o stradă mai departe cu ultima sa soţie, Graça Michel.

„Când a venit, a bătut la fiecare uşă pentru a se prezenta şi a invita vecinii la aperitive şi cocktailuri”, îşi aminteşte managerul general al hotelului, Dimitri Maritz. „Un vecin chinez nu l-a recunoscut şi l-a alungat. Când şi-a dat seama că i-a trântit uşa în nas lui Mandela, s-a mutat la scurt timp!”, adaugă el într-un hohot de râs, neexcluzând ca povestea să fie o legendă urbană.

Apartamentul prezidenţial al acestui hotel deschis în luna septembrie şi denumit „Sanctuary Mandela” a fost dormitorul marelui lider. Şi chiar dacă baia ocupă acum locul patului şi invers, ceea ce contează este că Mandela a dormit acolo. Pe ramele ferestrelor se păstrează scrijelit (de către nepotul său) numărul său de prizonier din Robben Island, 466/64, şi cuvântul „Madiba”.

Eliberat la vârsta de 71 de ani, fostul inamic public numărul unu a vrut să se bucure după ieşirea din închisoare de toate lucrurile frumoase de care fusese privat în cei 27 de ani de detenţie: să se joace cu nepoţii săi, să savureze mirosul florilor sau să soarbă o înghiţitură din vinul său dulce preferat de Constantia.

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite