Africa de Sud: Cartea controversată despre sfârșitul vieții lui Mandela a fost retrasă de editură

Cartea controversată despre sfârșitul vieții lui Mandela a fost retrasă
Cartea controversată despre sfârșitul vieții lui Mandela a fost retrasă
25 iulie 2017, 10:03

„Am decis să retragem imediat vânzarea ‘Ultimilor ani ai lui Mandela’ (…) din respect pentru familia domnului Mandela”, a anunțat editura Penguin Random House într-un comunicat, fără a preciza câte exemplare ale cărții au fost deja vândute.

Cartea, scrisă de Vejay Ramlakan, medic al lui Nelson Mandela, dezvăluie detalii intime privind ultimele săptămâni ale lui „Madiba”, printre care și faptul că acesta expectora sânge din cauza unei infecții pulmonare persistente.

El mai povestește și faptul că o ambulanță care îl transporta pe Mandela la spital a luat foc în iunie 2013 sau că o cameră de luat vederi a fost descoperită în morga unde se afla trupul fostului președinte.

„Cartea și-a propus să descrie curajul și forța lui Nelson Mandela până în ultimele momente ale vieții sale. Nu s-a dorit deloc ca ea să fie lipsită de respect. Dar, având în vedere declarațiile membrilor familiei, am decis să o retragem”, a precizat editura.

Duminică, medicul a declarat pentru postul de știri Enca că „toate părțile al căror acord trebuia solicitat au fost consultate” înainte de publicarea cărții.

Cel mai mare dintre nepoții lui Mandela, Mandla Mandela, a salutat luni decizia de a retrage cartea controversată, apreciind că reprezintă „o violare a numelui și moștenirii lui Mandela”.

El a apreciat că retragerea cărții trimite „un mesaj clar că anumite lucruri au mai multă valoare decât banii”.

Într-un comunicat, executorii testamentari ai lui lui Nelson Mandela au notat că conținutul cărții este „profund regretabil și neplăcut, constituind o divulgare ilicită”.

Aceștia au mai precizat că editura Penguin și autorul nu i-au contactat înainte de publicarea cărții și că Graca Machel nu a fost nici ea consultată.

Primul președinte ales democratic în Africa de Sud (1994-1999), simbol al luptei anti-apartheid și câștigător al premiului Nobel pentru pace, „Madiba” a murit la 5 decembrie, la vârsta de 95 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite