AFGANISTAN | Talibanii au aprobat educația în învățământul universitar. Se permite predare cu ajutorul dispozitivelor moderne. Cursurile mixte nu sunt acceptate

Talibanii vor permite femeilor să studieze la universitate, dar nu alături de bărbați. Este decizia anunţată de noul Guvern de la Kabul. Au apărut şi mesaje din partea unui aşa numit grup al societăţii civile, nemulțumit de structura și modul în care s-a format cabinetul. Între timp, luptători talibani au demonstrat zgomotos la Kandahar pentru a marca preluarea totală a puterii.

12 Septembrie 2021, 22:10 (actualizat 13 Septembrie 2021, 01:55) |

Regimul taliban a aprobat educația în învățământul universitar, dar a schimbat regulile. Permite predare cu ajutorul dispozitivelor moderne, nu și cursurile mixte. Acestea vor fi permise doar în situații excepționale. În esență profesoarele vor preda studentelor, care trebuie să poarte vestimentația aprobată. "Clasele mixte sunt contrare principiilor Islamului și tradițiilor noastre", a declarat ministrul pentru învățământ superior de la Kabul.

Zeci de studente, purtând valul integral, burka, care acoperă complet fața, au manifestat la Kabul în favoarea talibanilor. A fost aleasă o dată simbolică, 11 septembrie, ziua atentatelor care au schimbă lumea, acum 20 de ani.  Luptători înarmați le-au păzit pe timpul demonstrației.

Tot la Kabul a apărut însă și un așa numit grup al societății civile, care militează pentru un rol mai important al tinerilor la putere, o condiție pentru a sprijini actualul guvern al talibanilor.

Cabinetul anunțat nu este universal, deoarece ignoră minoritățile etnice și religioase, generalii, experții și femeile și ar trebui reconsiderat cât mai curând posibil.

Deocamdată nu există femei în noul guvern afgan. Iar la Kandahar, convoaiele cu luptători talibani fac parte din nouă realitate.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 17°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 14°C 13°C
CONSTANTA 14°C 15°C
CRAIOVA 15°C 18°C
BRASOV 12°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI