Afganistan: La un an de la preluarea puterii, UE îi critică pe talibani pentru încălcarea gravă a drepturilor femeilor şi minorităţilor

Talibani Afganistan
Talibani Afganistan
14 august 2022, 12:34

„Talibanii nu au reuşit să introducă un sistem politic incluziv, negând astfel aspiraţiile poporului afgan”, a declarat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a UE pentru afaceri externe.

Luni, Afganistanul va marca un an de la preluarea puterii de către talibani în august anul trecut, într-un climat în care drepturile de bază ale femeilor sunt suprimate, libertatea media restrânsă sever şi mari regiuni din ţară aruncate în sărăcie.

Nicio ţară nu a recunoscut guvernul de facto taliban şi femeile au ieşit în stradă în Afganistan pentru a denunţa limitarea dreptului lor la educaţie, muncă şi libertate de mişcare.

Sâmbătă, un protest paşnic a câteva zeci de femei care mărşăluiau pe străzile din Kabul scandând „Mâncare, muncă şi libertate” a fost din nou atacat şi oprit de forţele talibane, ca şi demonstraţiile anterioare.

UE a condamnat, de asemenea tratamentul aplicat etnicilor hazara şi populaţiei şiite din Afganistan şi „abuzul sistemic al drepturilor lor economice, sociale, culturale, civile şi politice”.

Reafirmându-şi angajamentul faţă de poporul afgan, UE a făcut apel la „autorităţile de facto din Afganistan” să renunţe la politicile care încalcă drepturile omului.

„Afganistanul nu trebuie să rămână un sanctuar pentru terorişti, nicio ameninţare pentru securitatea internaţională”, se adaugă în comunicat.

Talibanii au preluat puterea la Kabul pe 15 august, în urma deciziei SUA de a retrage trupele din Afganistan, urmate de cele ale NATO, după o misiune de 20 de ani.

 

 

 

SURSA AGERPRES

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Mașinile fabricate în România cuceresc piețele europene

Analiza. Europa vs Statele Unite. Care economie este mai performantă