Afganistan este în pragul unei catastrofe umanitare: 22 de milioane de oameni au nevoie urgent de ajutor. Copiii înfruntă iarna dezbrăcați, desculți și flămânzi

22 ianuarie 2022, 20:20

Ziua toată lumea aleargă după un colț de pâine și câteva vreascuri ca să treacă gerul de peste noapte. Economia Afganistanului este în colaps și, de când au preluat talibanii puterea, nimeni nu își mai face nici o iluzie. Qhand Aga muncește cu ziua pe unde apucă și la cei care încă mai au ceva prin buzunare.

Qand Agha, zilier: „Când a nins zilele astea a început să curgă apa prin tavan. Vecinilor li s-a făcut milă de noi şi ne-au împrumutat să cumpărăm folie de plastic să acoperim geamurile. Aşa trăim. Într-o zi avem ce mânca, în alta, nu! Nu ştim ce vom face.”

Qand Agha și familia lui au măcar o casă într-un cartier la periferia Afganistanului.

Aproape un milion de oameni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele în ultimul an de conflict. Trăiesc acum în corturi, în tabarele de lângă Kabul și orașul Herat.

Ajutoarele ajung în zonele mai izolate cu dronele. E prea puțin, însă. Înaltul Comisariat pentru refugiați face apel la donatorii pe care îi asigură că banii nu vor ajunge la talibani, ci la organizațiile umanitare.

Dar în tot acest timp, spitalul ridicat de japonezi, din centrul Kabulului, este din ce în ce mai aglomerat. Sărăcia lucie nu face decât mai ușoară răspândirea Covid-19. Pare cinic, dar mulți care ajung la spital sunt fericiți pentru că măcar au ce manca zilnic și stau la căldură.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă