Afganistan: Cel puțin trei ONG-uri și-au reluat parţial activitatea cu personal feminin

Afganistan femei
Afganistan femei
17 ianuarie 2023, 11:11

Pe 24 decembrie, Ministerul Economiei din Afganistan anunţase că organizaţiilor nonguvernamentale le este interzis de acum încolo să lucreze cu femei afgane, din cauza „plângerilor serioase” cu privire la nerespectarea portului hijab-ului, care trebuie să acopere complet corpul şi faţa.

Mai multe ONG-uri, printre care International Rescue Committee (IRC), Save the Children sau Care, anunţaseră imediat suspendarea activităţilor lor în Afganistan, pentru a protesta împotriva acestei interdicţii.

În ultimele zile, aceste ONG-uri au reînceput să furnizeze ajutor în unele provincii, cu ajutorul personalului lor feminin, în sectorul de sănătate şi nutriţie.

„Am reluat activităţile în sectorul sănătăţii cu personal feminin” în patru provincii, a declarat Samira Sayed-Rahman, o responsabilă a IRC.

„Continuăm discuţiile cu autorităţile regionale pentru a deschide activităţile de sănătate şi nutriţie în alte provincii”, a explicat ONG-ul într-un comunicat.

Circa 1.260 de ONG-uri au activităţi în Afganistan, potrivit Ministerului Economiei, şi angajează mai multe mii de femei în posturi esenţiale, fie că este vorba de programe de ajutor alimentar, în domeniul sănătăţii sau al educaţiei.

Save the Children a confirmat de asemenea reluarea activităţilor sale în domeniul sănitar.

„Am primit din partea autorităţilor competente asigurări clare şi fiabile că personalul nostru feminin va fi în siguranţă şi va putea lucra fără piedici”, anunţă Save the Children într-un comunicat. „Cu toate acestea, interdicţia generală este în continuare în vigoare, alte activităţi ale noastre pentru care nu avem asigurări fiabile că femeile pot lucra rămân suspendate”, adaugă asociaţia.

Într-un comunicat, ONG-ul Care a anunţat la rândul său că reia „activităţile legate de sănătate şi nutriţie în Afganistan, cu personal masculin şi feminin”.

„ONG-urile care lucrează în sectorul de sănătate funcţionează cu personalul lor feminin (…). Avem nevoie de ele pentru a-i susţine pe copiii care suferă de malnutriţie şi pe alte femei care au nevoie de servicii de sănătate”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului Economiei afgan, Abdul Rahman Habib. „Ele lucrează toate în conformitate cu valorile noastre religioase şi culturale”, a adăugat el.

ONG-urile aduc un ajutor esenţial pentru această ţară, jumătate din populaţia căreia de 38 de milioane de locuitori se confruntă cu o insecuritate alimentară accentuată.

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite