Afganistan: Americanii au finalizat retragerea militară. Talibanii au preluat controlul asupra aeroportului din Kabul

31 august 2021, 12:29

Ultimul avion militar american a decolat de pe aeroportul internațional de la Kabul, puțin după miezul nopții, având la bord și pe amabasadorul SUA în Afganistan.

Fotografia publicată de Departamentul Apărării îl arată pe ultimul soldat care părăsește pământul afgan, consfințind astfel finalul misiunii militare începute acum 20 de ani.

La Kabul, au răsunat focuri de armă prin care talibanii au sărbătorit plecarea americanilor și la scurt timp mai mulți militanți au preluat controlul asupra aeroportului.

Armata SUA a anunțat că a dezactivat toată aparatura rămasă în urmă, inclusiv peste 70 de aparate de zbor, zeci de vehicule blindate și un sistem anti-rachetă, ca să nu mai poată fi folosite.

În această dimineață, la aeroport au mers și liderii talibanilor care au spus că înfrângerea Americii este o lecție pentru întreaga lume, au felicitat poporul afgan pentru victorie și a transmis din nou militanților să fie blânzi cu civilii.

De la venirea talibanilor în Kabul, pe 14 august, SUA și aliații au organizat cea mai amplă evacuare din istorie și peste 123 de mii de oameni au fost scoși din Afganistan.

Acolo mai rămân însă între 100 și 200 de cetățeni americani care fie nu au putut sau nu au vrut să plece. Șeful diplomației americane a anunțat că începe un nou capitol în relația cu Afganistanul.

Misiunea militară este încheiată. Acum a început o nouă misiune diplomatică. Ne-am suspendat prezenţa diplomatică la Kabul şi am transferat toate operaţiunile la Doha, în Qatar”, a declarat Antony Blinken, secretarul de stat al SUA.

Retragerea americanilor pune punct celui mai lung război din istoria SUA. Americanii au intrat în Afganistan la scurt timp după atentatele de la 11 septembrie 2001, pentru a-i vâna pe cei responabili de atacul terorist.

În conflictul ce a urmat, peste 2400 de soldați americani au murit și 20 de mii de au fost răniți. De partea afgană, se estimează că peste 120 de mii de oameni și-au pierdut viața în violențe, jumătate dintre ei fiind civili.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite