Afganistan: Militarii americani sprijină evacuarea ambasadei SUA. Talibanii avansează spre Kabul, iar forțele afgane nu opun rezistență

14 august 2021, 19:10

Talibanii au capturat un nou oraș aflat la aproximativ 70 de km de Kabul, fără să întâmpine rezistență din partea forțelor afgane de securitate. În ultimele 9 zile, insurgenții au ocupat jumătate din capitalele de provincie din Afganistan, printre care Kandahar și Herat. Controlează cea mai mare parte a nordului, vestului și sudului tării. Președintele Biden a discutat evoluțiile îngrijorătoare din Afganistan cu șeful diplomației americane, cu secretarul apărării și cu oficiali militari.

3000 de militari americani ajung în aceste zile la Kabul pentru a sprijini evacuarea personalului diplomatic. Este vorba despre pușcași marini și un batalion de infanterie. Între timp, stafful ambasadei SUA a primit instrucțiuni să distrugă documente sensibile.

Viteza cu care înaintează talibanii, remarcată și de Pentagon într-o conferință de presă, a reaprins criticile legate de retragerea trupelor americane din Afganistan, proces care se va încheia la sfârșitul lunii. Premierul Boris Johnson a respins la finalul unei reuniuni de urgență a guvernului britanic ipoteza unei soluții militare în Afganistan. Marea Britanie trimite 600 de militari pentru evacuarea ambasadei de la Kabul.

Remobilizarea forțelor noastre de securitate constituite prioritatea nr 1, a declarat președintele Afganistanului într-un discurs televizat. A spus că a început consultări cu forțe interne și cu parteneri internaționali pentru găsirea unei soluții politice stabile pentru poporul afgan

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă