AFGANISTAN | Primul mesaj al președintelui fugar Ashraf Ghani: Am vrut să evit vărsarea de sânge. Talibanii vorbesc despre o tranziție pașnică a puterii. TV Al Jazeera: Forțele talibane au susținut o conferință de presă la palatul prezidențial din Kabul

15 august 2021, 22:45

ACTUALIZARE, ORA 23.30: Forţele talibane au susţinut duminică o conferinţă de presă la palatul prezidenţial din Kabul după ce au preluat controlul asupra capitalei afgane, conform informaţiilor difuzate de Al Jazeera, transmite dpa.

Înconjuraţi de persoane înarmate, liderii grupului s-au adresat jurnaliştilor în imensul complex extrem de securizat din centrul Kabulului în care se află reşedinţa oficială a preşedintelui, biroul consilierului pentru securitate naţională şi alte autorităţi.

Imaginile difuzate de postul Al Jazeera au apărut la doar câteva ore după ce preşedintele afgan Ashraf Ghani a fugit din ţară.

 

Președintele Afganistanului a fugit într-o destinație necunoscută, se pare prin Tadjikistan. Consiliul de Securitate al ONU se reunește de urgență luni dimineață pentru evaluarea situației.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avut consultări de urgență cu premierul Johnson și cu miniștri de externe din Olanda, Canada și Danemarca pe acest subiect. NATO contribuie la securizarea aeroportului din Kabul pentru a permite evacuarea cetățenilor occidentali. Zborurile comerciale spre Kabul au fost suspendate. Premierul britanic a declarat că situația în Afganistan rămâne foarte dificilă și a cerut o reuniune de urgență a NATO.

BORIS JOHNSON, premierul Marii Britanii: „Nu vrem ca cineva să-i recunoască, la nivel bilateral, pe talibani. Vrem o poziție unitară a celor care gândim la fel, în măsura în care putem obține una, să facem tot ce putem că să împiedicăm Afganistanul să redevină un teren fertil pentru teroare”.

Președintele Afganistanului, care a renunțat la putere, a scris într-un mesaj pe o rețea de socializare că a părăsit țara ca să evite vărsarea de sânge. „Talibanii au câștigat prin sabie și gloanțe, iar acum sunt răspunzători să apere onoarea, bunăstarea și stima de sine a cetățenilor. Dar nu au câștigat legitimitatea inimilor”, a scris Ashraf Ghani. Între timp, talibanii au ocupat palatul Prezidențial din Kabul.

Un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat pentru Reuters că rezidenții străini vor fi constrânși să părăsească țara în zilele următoare. În caz contrar vor fi obligați să se înregistreze la așa numite birouri administrative ce vor fi înființate de talibani. Misiunile diplomatice ale statelor occidentale au fost închise, iar personalul este în curs de evacuare.

SUA menţin deschisă o unitate diplomatică minimală pe aeroport.

Potrivit unei televiziuni locale, 1TV, citată de Reuters, s-au auzit explozii la Kabul în timpul nopții.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă