Afganii nu mai sunt lăsați de talibani să ajungă la aeroport. Termenul limită pentru evacuări: 31 august

24 august 2021, 18:33

Talibanii au anunțat că nu îi mai lasă pe afgani să meargă la aeroportul din Kabul. Vor putea trece de filtrele instituite în oraș cetățenii străini care vor să părăsească țara. Un purtător de cuvânt a declarat că talibanii nu sunt de acord cu extinderea datei limită, 31 august, pentru retragerea trupelor străine. SUA au toate resursele necesare să-și ia oamenii până atunci, a precizat el.

ZABIHULLAH MUJAHID, purtător de cuvânt al talibanilor: Nu suntem în favoarea plecării afganilor, nu-i vom lăsa. După 31 august nu le vom permite americanilor să fie aici şi vom lua o poziţie fermă.

Pe de altă parte, la Kabul a ajuns, potrivit Washington Post, șeful CIA, care a discutat cu liderul taliban Abdul Baradar. O informație care circulă în presa internațională și care ilustrează gravitatea crizei. Un purtător de cuvînt al talibanilor a fost întrebat în conferința de presă despre acest aspect și a spus că nu este la curent cu această întâlnire.

Ritmul evacuărilor a fost intensificat. Peste 58.000 de oameni au fost evacuați de la Kabul din 15 august. 21.000 doar în ultima zi, potrivit Casei Albe. Marea Britanie, Germania și Franța cred că timpul rămas până pe 31 august este prea scurt pentru evacuarea celor care vor să plece.

BEN WALLACE, ministrul britanic al apărării: Timpul contează mai mult decât orice altceva. Am planificat ce este mai rău. 31 august. De aceea acolo se află 1.000 de militari, care accesează sistemul, procesează evacuările, asigură securitatea aeroportului.

JAKE SULLIVAN, consilier pentru securitate al Casei Albe: În timp ce desfăşurăm aceste operaţiuni, am instituit cel mai înalt nivel de vigilenţă în privinţa unui eventual atac care să vizeze aeroportul din partea ISIS sau a altui grup terorist.

Parisul a anunțat că termenul limită pentru operațiunile franceze de la Kabul este joi seară, 26 august, dacă SUA mențin obiectivul retragerii totale pe 31 august. Cinci afgani evacuați din Kabul au fost puși sub supraveghere din cauza legăturilor suspecte cu talibanii. Unul dintre ei se află în arest la domiciliu după ce a ignorat ordinul de ședere la domiciliu, a declarat purtătorul de cuvânt al  guvernului francez.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă