AFEER: România este deficitară în privința energiei și a gazelor pentru vârful de iarnă

27 septembrie 2022, 07:34

Laurenţiu Urlescu – preşedinte AFEER: O blocare comercială a importurilor de energie electrică şi gaze naturale care acum, înainte de 1 octombrie, în prag de iarnă poate să aibă un impact devastator asupra balanţei energetice a ţării. România este deficitară atât pe parte de energie electrică, cât şi pe parte de gaze naturale pentru vârful de iarnă. În plus, induc costuri suplimentare care duc la oprirea completă a activităţii anumitor actori din piaţa de energie, atât energie electrică, cât şi gaze naturale, ceea ce duce la o scădere de lichiditate din piaţă. Există presiunea de mai multe luni asupra lichidităţii asupra operatorilor din piaţă din cauza decontării întârziate a ajutorului dat de stat pentru consumatorii de energie electrică şi gaze naturale ceea ce deja a dus la o presiune pe bonitatea operatorilor şi există un risc mare de blocaj fincanciar.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat la începutul lunii septembrie că ”România nu rămâne fără energie, nu există așa ceva”, întărind mesajul premierului Ciucă conform căruia: ”nu a fost identificat riscul ca România să rămână fără energie”

Premierul Nicolae Ciucă a adăugat că planul energetic pentru iarnă a fost aprobat, iar săptămâna viioare Guvernul va avea întâlnirea cu comandamentul de Iarnă în cadrul căruia vor fi discutate ipoteze și scenarii.

Nicolae Ciucă: ”Ce vreau să subliniez este că pentru prima dată la începutul lunii septembrie avem acest plan. El de regulă se întocmea în noiembrie.”

Există o punere în aplicare a unui un sistem gradual de măsuri pentru a amentine aprovizonarea cu energie electrică a cetățenilor.

Aş vrea să vă spun că astăzi (miercuri n.r) am ajuns la un nivel de peste 79% al stocului de gaze în depozite şi estimăm că până la sfârşitul săptămânii acesta va depăşi pragul de 80%, prag minim aprobat în noul regulament al Comisiei Europene„, a subliniat ministrul Energiei Virgil Popescu în 14 septembrie.

Aşa că România, cum v-am mai spus, ţinând cont şi de profilul de producţie şi de consum, se află pe un grafic şi pe un trend accelerat de creştere şi pregătire pentru programul de iarnă„, a adăugat Virgil Popescu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă