AFEER: România este deficitară în privința energiei și a gazelor pentru vârful de iarnă

În ciuda asigurărilor date de autorităţi că la iarnă nu ne va afecta criză energetică, furnizorii spun că ne aşteaptă o perioadă dificilă. România este deficitară și la energie electrică, şi la gaze naturale, susțin ei. În plus, există probleme de lichiditate în piaţă, inclusiv din cauza decontărilor întârziate ale sumelor datorate de Guvern companiilor din domeniu.

27 Septembrie 2022, 07:34 (actualizat 27 Septembrie 2022, 08:12) Știrile TVR |

Laurenţiu Urlescu - preşedinte AFEER: O blocare comercială a importurilor de energie electrică şi gaze naturale care acum, înainte de 1 octombrie, în prag de iarnă poate să aibă un impact devastator asupra balanţei energetice a ţării. România este deficitară atât pe parte de energie electrică, cât şi pe parte de gaze naturale pentru vârful de iarnă. În plus, induc costuri suplimentare care duc la oprirea completă a activităţii anumitor actori din piaţa de energie, atât energie electrică, cât şi gaze naturale, ceea ce duce la o scădere de lichiditate din piaţă. Există presiunea de mai multe luni asupra lichidităţii asupra operatorilor din piaţă din cauza decontării întârziate a ajutorului dat de stat pentru consumatorii de energie electrică şi gaze naturale ceea ce deja a dus la o presiune pe bonitatea operatorilor şi există un risc mare de blocaj fincanciar.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat la începutul lunii septembrie că ”România nu rămâne fără energie, nu există așa ceva”, întărind mesajul premierului Ciucă conform căruia: ”nu a fost identificat riscul ca România să rămână fără energie”

Premierul Nicolae Ciucă a adăugat că planul energetic pentru iarnă a fost aprobat, iar săptămâna viioare Guvernul va avea întâlnirea cu comandamentul de Iarnă în cadrul căruia vor fi discutate ipoteze și scenarii.

Nicolae Ciucă: ”Ce vreau să subliniez este că pentru prima dată la începutul lunii septembrie avem acest plan. El de regulă se întocmea în noiembrie.”

Există o punere în aplicare a unui un sistem gradual de măsuri pentru a amentine aprovizonarea cu energie electrică a cetățenilor.

"Aş vrea să vă spun că astăzi (miercuri n.r) am ajuns la un nivel de peste 79% al stocului de gaze în depozite şi estimăm că până la sfârşitul săptămânii acesta va depăşi pragul de 80%, prag minim aprobat în noul regulament al Comisiei Europene", a subliniat ministrul Energiei Virgil Popescu în 14 septembrie.

"Aşa că România, cum v-am mai spus, ţinând cont şi de profilul de producţie şi de consum, se află pe un grafic şi pe un trend accelerat de creştere şi pregătire pentru programul de iarnă", a adăugat Virgil Popescu.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 29°C
IASI 28°C 28°C
CLUJ 26°C 25°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 27°C 28°C
BRASOV 25°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI