Afaceri pierdute în hârtii.Raport al Băncii Mondiale: racordarea la electricitate și autorizația de construcție, marile provocări în România

19 iulie 2017, 23:00

Csaba Zuchiati este un tânăr din Oradea care de curând a început o afacere în domeniul divertismentului. Spune că nu a avut nicio problemă să obţină autorizațiiile necesare.

La aproape 500 de kilometri distanţă, în Craiova, Laurenţiu Mihai a avut de înfruntat însă o adevărată cursă cu obstacole când şi-a înfiinţat firma de consultanţă fiscală.

România, alături de Bulgaria, este ţara europeană cu cele mai mari decalaje interne în privinţa mediului de afaceri, conform unui raport al Băncii Mondiale.

Din cauza birocraţiei, este mai uşor să începi o afacere în Oradea sau în Bucureşti decât în Craiova sau Constanţa. Cele mai afectate de eliberarea cu întârziere a autorizaţiilor sunt firmele mici şi mijlocii.

Din cauza birocraţiei, firmele româneşti au probleme de competitivitate şi pe piaţa comunitară, mai notează experţii Băncii Mondiale.

Deşi concurează pe o piaţă comună, oamenii de afaceri români sunt nevoiţi să aştepte chiar şi cu 5 luni mai mult decât antreprenorii germani sau austrieci pentru a obţine racordarea la reţeaua de electricitate, subliniază Cătălin Deacu, jurnalist Ştirile TVR.

Banca Mondială recomandă eliberarea online a autorizaţiilor.

În timp ce în Bulgaria aproape trei sferturi din firme sunt înmatriculate online, în România procentul este mai mic de 1% în multe oraşe.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite