Siteul tvr.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de utilizare a cookies. Afla mai multe accesand Politica de cookies Vezi și Politica de Confidenţialitate care face referire la modul în care colectăm, folosim şi partajăm datele dumneavoastră pentru a va oferi serviciile TVR precum şi modul în care folosim platformele sociale.
VIDEO TELEJURNAL

Afacere din cămara bunicii: murături picante, dulceaţă de lapte, gem de ceapă roşie cu vin

Povestea de iubire dintre un francez şi o mureşeancă din Saschiz a facut înconjurul Europei. Din dragostea lor a rezultat o afacere de succes. Murături picante, dulceaţă de lapte, zacuscă sau gem de ceapă roşie cu vin - sunt doar câteva dintre produsele create de ei.

25 August 2014, 14:06 (actualizat 25 August 2014, 14:16) |
Afacere din cămara bunicii
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Povestea de dragoste a Ancăi şi a lui Charlie Dalmasso, venit în România cu o bursă, a început în urmă cu mai bine de 10 ani. Amândoi pasionaţi de mâncarea tradiţională, au decis să îşi încerce norocul. Au pornit de la o căsuţă lăsată moştenire de bunica Ancăi şi câteva loturi de pământ.

Charlie Dalmasso, producător: "Locul a fost chiar bine, am fost foarte bine primiţi, şi asta a făcut ca toate să fie mai uşoare la început şi până la urmă, cum e mult de făcut şi mult de învăţat aici, am decis să stăm aici".

Fiecare a scos din sertar reţetele bunicii şi au cucerit piaţa românească şi franceză cu produse unicat, care au depăşit apoi graniţele celor două ţări. Murăturile picante, atestate ca produs naţional, au fost primele care le-a adus recunoaşterea.

Anca Dalmasso, producător: "Am ajuns să diversificăm gama cu alte produse tradiţionale de la noi din zonă, mă gândesc la rabarbăr (n.r., sau rubarbă), la gemul de coarne pe care tocmai l-am făcut ieri, sau la măceşe, care urmează să fie şi multe altele stau. Am scotocit prin sertarele mamei lui Charlie şi am ajuns să facem ceapă confiată cu vin roşu".

Dacă românii au primit cu inima deschisă dulceaţa de ceapă şi dulceaţa de lapte cu migdale, vanilie sau cafea, francezii s-au declarat înnebunţi după zacuscă, murături picante sau gem de coarne.

Charlie Dalmasso, producător: "Reţeta de zacuscă, de exemplu, ei zic că e un sos pentru paste, pentru paste îl utilizează, dar nu prea pentru pită sau cum o întindem noi".

Florentina Călugăr, Centrul de Informare Saschiz: "În primul rând avem dulceaţa de lapte, care se vinde foarte bine. Este adusă de către soţul Ancăi. El este faimosul francez care trăieşte la Saschiz. Turiştii sunt încântaţi de cea simplă şi de cea în combinaţie cu migdale".

De anul acesta fac şi gem de pepene roşu şi sos de ardei iute pentru care Anca a făcut trei teste, toate analizate de clienţii fideli.

Florentina Călugăr, Centrul de Informare Saschiz: "E picant. Se poate folosi la tot felul de fripturi, grătărele, că românului îi place"

Ultimul an le-a adus un profit care depăşeşte 20.000 de euro. O afacere despre care francezul spune că a construit-o mai uşor în România, decât în Franţa.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 32°C
IASI 31°C 33°C
CLUJ 30°C 29°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 29°C 30°C
BRASOV 27°C 28°C
Vezi toate informatiile meteo
CURS BNR - 19 Iunie 2019, 04:48
 
INDICI BVB
 
INDICE BET
Data: 18-06-2019
Deschidere: 8504.24
Maxim: 8559.87
Mimim: 8481.48
Variatie: 0.25%
EL
11.00
1.38%
TLV
2.29
0.22%
FP
1.01
0.5%
SNG
32.00
0.63%
BRD
12.02
0%
SNP
0.39
1.82%
TGN
366.00
0.68%
TRP
0.30
4.2%
SIF2
1.36
0.73%
TBM
0.36
0.28%
ARHIVĂ ȘTIRI