O tânără din Vâlcea stabilită la Cluj s-a lansat în competiție cu marii producători agricoli și a reușit să cultive roșii bio gustoase și sănătoase. Are puțin peste 30 de ani, dar a convins piața retailerilor din țară ca tomatele bio produse în sera sa, sunt de cea mai bună calitate.
După ce a studiat piața din alte țări, Alina a hotărât să își deschidă propria afacere cu legume bio, lângă Cluj. A accesat un proiect pe fonduri europene și așa a început totul. Potrivit acesteia, regulamentul care se aplică pentru producția bio trebuie respectat întocmai.
În primii doi ani, produsele nu pot fi valorificate întrucât se află în așa numita perioadă de conversie.
La asta se adaugă faptul că producția este cu 30-40 la sută mai mică decât una convențională.
Alina are 9 angajați permanenți iar în perioada recoltării apelează și la muncitori sezonieri pentru a putea livra 2 tone de roșii pe săptămână în toată țara.
Tânăra producătoare are vise mărețe, în viitor își propune să distribuie tomatele și pe piața europeană.
Pe lângă soiul obișnuit cultivă și cele denumite inimă de bou sau cherry.
În seră este creat un micro-climat potrivit în care bondăreii asigură polenizarea, iar după sădire răsadurile de roșii se dezoltă armonios pe muzică lui Vivaldi.
La trei ani de la demararea proiectului producătorul a obținut certificatul bio care îi permite să se bată pe piața concurențială cu marii producători din străinatate.