Aeroportul Internaţional din Sibiu, afectat după anunţata plecare a companiei Ryanair din 2023

Aeroportul din Sibiu
Aeroportul din Sibiu
15 decembrie 2022, 11:03

Ryanair a început să renunţe la rutele de la Sibiu de o lună de zile.

„Nu am primit un document, am avut discuţii prin videoconferinţă în care ne-au anunţat (…) Ei mai au trei rute pe care le operează sezonul ăsta de iarnă, adică până la finalul lui martie, când se închid şi acele rute, iar celelalte le-au închis deja de vreo lună jumate – două”, a explicat directorul AIS, Marius Gîrdea.

Plecarea Ryanair de pe AIS înseamnă o pierdere evaluată la 24.000 de pasageri pe perioada verii, când avea maxim de transport la Sibiu.

„Ne afectează, pentru că în vara asta au avut 9 destinaţii, cu 2 frecvenţe pe săptămână, ceea ce înseamnă 18 zboruri în fiecare săptămână, ceea ce nu e puţin, la nivel de lună, asta înseamnă undeva la 80 de zboruri, la capacitatea lor”, a precizat Marius Gîrdea.

Potrivit directorului AIS, Ryanair renunţă să mai opereze la Sibiu, din cauză că nu avea ocupate în proporţie de 90 la sută aeronavele, la fiecare decolare. Cea mai rentabilă cursă operată de Ryanair la Sibiu a fost cea de Corfu (Grecia), vara.

Ryanair beneficia la Sibiu de reduceri de până la 50 % la tarifele aeroportului.

„Ei nu au accesat la noi ajutoare de stat, pe alte aeroporturi au avut stimulente de genul acesta. La noi aveau în contract, politica comercială de stimulare de rute noi şi beneficiau de o serie de discount-uri la tariful de aterizare şi cel de pasager, la cel de aterizare, 50 % şi la pasageri, 40 %”, a precizat Marius Gîrdea.

Înainte de a decide că pleacă de pe Aeroportul Internaţional Sibiu, Ryanair a solicitat să fie sprijinit financiar ca să mai opereze rutele de aici.

„Asta a fost şi una din solicitările lor, să încercăm să-i sprijinim financiar, dar eu cred că pentru noi, pentru aeroport nu este sănătos mecanismul acesta, adică poate funcţiona o perioadă, dar ce faci după aceea”, a declarat Marius Gîrdea.

AIS speră ca în 2023, o altă companie low-cost, Wizz Air, să preia o parte din rutele operate de Ryanair sau să dezvolte şi altele şi să pornească activitatea la Sibiu compania Fly Lili. Aeroportul sibian se bazează pe susţinerea Consiliului Judeţean (CJ) şi în 2023, potrivit lui Marius Gîrdea.

AIS este sigur deocamdată pe trei companii care vor opera şi în 2023: Lufthansa, Austrian Airlines şi Wizz Air.

Pentru 2023, la Sibiu este posibil să înceapă să zboare companiile FlyLili şi Air Connect, care şi-au arătat intenţia de operare aici.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite