Aeroportul din Sankt Petersburg, închis marți dimineață. Mai multe avioane au făcut cale întoarsă. Ministerul rus al Apărării: „O simulare”. Localități de la granița cu Ucraina, asaltate de drone

28 februarie 2023, 11:24

Spațiul aerian deasupra orașului Sankt Petersburg a fost închis timp de o oră și jumătate. Inițial, s-a vorbit despre o alertă reală, un obiect zburător neidentificat fiind localizat la 162 de kilometri de oraș.

Au fost trimise avoane de luptă SU-35 și MIG-31.

Ulterior, Ministerul rus al Apărării a declarat că a fost doar o simulare, pentru a testa nivelul de pregătire și gradul de cooperare între structurile de apărare antiaeriană și autoritățile aeroportuare civile.

Dacă la Sankt Petersburg s-au ocupat de simulări, sudul Rusiei și regiunile de la granița cu Ucraina au fost asaltate de mai multe drone.

La Tuapse, Krasnodar, a fost lovit un depozit de combustibil, în regiunea Belgorod, 3 aparate de zbor fără pilot au fost doborâte de apărarea antiaeriană. Ultimul incident a fost la doar 100 de kilometri de Moscova, când o altă dronă s-a prăbușit, fără însă a produce pagube, lângă o stație de distribuție a gazului.

La întâlnirea cu staff-ul Serviciului Federal de Securitate FSB, Vladimir Putin a trasat prioritățile instituției pentru anul în curs.

Vladimir Putin: Sub un control deosebit al Serviciului de frontieră al FSB trebuie să fie porţiunea de graniţă între Rusia şi Ucraina. Acum, acolo este dislocat un grup operativ din care fac parte structuri de grăniceri, aviaţia FSB, forţe ale Ministerului Apărării şi Garda Rusă. Obiectivul vostru este să fiţi pavăza grupurilor de diversionişti, să stăviliţi încercarea de a aduce pe teritoriul Rusiei armament şi muniţie.

Moscova nu își ia ochii nici de pe Transnistria.

După ce Ministerul rus de Externe a avertizat că o escaladare a situației din regiunea separatistă ar putea obliga Moscova să intervină, acum, fostul vicepremier Dimitrii Rogozin, într-un interviu recent, pune accentul pe grija pe care Rusia o are pentru cetățenii săi din afara țării.

Dimitrii Rogozin:Încă o dată, vreau să subliniez că în PMR locuiesc 200.000 de cetățeni ai Federației Ruse, care au dreptul constituțional de a fi protejați prin toate mijloacele disponibile, în conformitate cu dreptul internațional.

Jens Stoltenberg, secretar general NATO:Nimeni nu ştie când se va termina războiul. Când se va termina, trebuie să ne asigurăm că istoria nu se va repeta. Preşedintele Putin nu mai poate continua să îşi atace vecinii.

O escaladare a situației din Transnistria ar obliga Moscova să deschidă un al doilea front, afirmă unii experți în domeniul apărării, ceea ce presupune redistribuirea efectivelor militare ruse din Donbas și sporește șansele pentru armata ucraineană să reia inițiativa unei contraofensive.

ACTUALIZARE Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că a lansat un atac cu drone asupra unor ţinte ale infrastructurii civile din două regiuni din sudul Rusiei, precizând însă că acesta a eşuat, relatează Reuters şi AFP.

Ucraina nu a comentat până acum acuzaţiile Moscovei.

‘În cursul nopţii, autorităţile de la Kiev au încercat să folosească vehicule aeriene fără echipaj uman pentru ataca facilităţile de infrastructură civilă din regiunile Krasnodar şi Adîghea‘, a anunţat ministerul într-un comunicat.

Moscova a precizat că sistemele de apărare antidronă au respins atacurile, ceea ce a făcut ca dronele să devieze de la curs, neproducând niciun fel de pagube.

‘Ambele drone au pierdut controlul şi au deviat de la cursurile lor de zbor. Una a căzut pe câmp, cealaltă, deviind de la traiectorie, nu a lovit ţinta intenţionată’, a menţionat sursa citată.

ACTUALIZARE Pompierii ruşi au lichidat noaptea trecută un incendiu produs la o rafinărie din regiunea Krasnodar din sudul-vestul Rusiei.

Potrivit canalelor locale de Telegram, incendiul a izbucnit după ce două drone neidentificate ar fi lovit sala cazanelor.

Focul s-a extins pe o suprafaţă de 200 de metri pătraţi. Tot noaptea trecută, administraţiile locale din alte trei regiuni din vestul Rusiei au raportat atacuri cu drone neidentificate.  Trei drone distruse ar fi fost găsite în Belogorod şi câte una în Breansk şi Adâgheea.

Moscova nu a comentat deocamdată incidentele. Fără comentarii a rămas şi decizia de a suspenda azi pentru o oră zborurile avioanelor de pasageri deasupra oraşului Sankt Petersburg.

Potrvit siteurilor de ştiri locale, cursele ar fi fost întrerupte după depistarea unui obiect zburător neindentificat.

ACTUALIZARE Presa rusă relatează că în jurul orei 2 a.m., pe 28 februarie. Două drone cu explozibili au atacat depozitul de petrol Rosneft din apropierea orașului Tuapse. Distanța față de teritoriul controlat de Ucraina de acolo este de +430 km.

ACTUALIZARE Aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg a reluat zborurile după ce marţi dimineaţă acestea fuseseră suspendate, pe fondul relatărilor din media ruse neconfirmate conform cărora în zonă zbura un obiect neidentificat, transmite Reuters.

Administraţia celei de-a doua metropole din Rusia a anunţat pe aplicaţia Telegram închiderea temporară a aeroportului Pulkovo, fără a oferi detalii despre motivul acestei măsuri. Ulterior, agenţiile de presă ruse au anunţat că zborurile au fost reluate şi că o interdicţie temporară pe o rază de 200 de kilometri în jurul aeroportului a fost ridicată la ora locală 12:00 (09:00 GMT).

ACTUALIZARE Mai multe avioane ce efectuau marţi zboruri interne în Rusia către Sankt Petersburg au făcut cale întoarsă către aeroporturile de unde decolaseră, potrivit website-ului Flight Radar, relatează agenţia de presă Reuters, a informat Agerpres.

Cel puţin cinci avioane de pe zboruri Moscova – Sankt Petersburg se întorceau spre capitala rusă la ora locală (0800 GMT), după ce iniţial au zburat în cerc.

Motivul acestei decizii nu este deocamdată clar.

Totuşi, website-ul de ştiri rus Baza a informat că un obiect neidentificat a fost văzut în aer şi că ulterior un avion de vânătoare a fost ridicat de la sol pentru a verifica despre ce este vorba.

Aeroportul rus Pulkovo din Sankt Petersburg a suspendat temporar toate zborurile marți, au anunțat autoritățile orașului, pe fondul unor informații neconfirmate din presa rusă despre un obiect neidentificat, cum ar fi o dronă deasupra orașului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite