Aeroportul din Brașov, greu de finalizat. Autoritățile anunță că noul termen la care ar putea fi gata este iunie 2023

Braşovul va avea aeroport abia din vara viitoare. Autorităţile amână din nou termenul pentru inaugurare, după ce au constatat că încă sunt multe probleme. De la livrarea echipamentelor pentru controlul traficului, până la executarea zborurilor de calibrare. Iar iunie 2023 este un termen care ar putea fi, la rândul său, amânat.

17 August 2022, 20:33 (actualizat 17 August 2022, 21:06) Știrile TVR |

Dezvoltare, locuri de muncă, turiști mai mulți și călătorii mai ușoare. Toate ar putea deveni realitate odată cu darea în folosință a aeroportului . Localnicii din Ghimbav, dar și brașovenii așteaptă de ani buni finalizarea investiției.

Doar că, de la an la an, termenele se tot amână. Din 2008, când s-a pus piatra de temelie a aeroportului, Consiliul Județean Brașov s-a confruntat cu probleme - de finanțare sau juridice. În 2014, când pistă a fost finalizată, lucrările au început să bată pasul pe loc. Au trecut încă 6 ani până când a fost finalizat terminalul de pasageri și s-a început construirea celorlalte obiective de infrastructură. În paralel au început procedurile de achiziție a echipamentelor specifice activității aeroportuare. Și aici au fost probleme.

”Obligatoriu, cei care participau și își doreau să adjudece un astfel de contract, în spate trebuia să aibe o experiență similară. Fiind primul aeroport care se construiește de la zero după 50 de ani, nu cred, va pot asigura, că sunt foarte multe firme care să aibe în spate un istoric care să-i poată califică pentru astfel de proceduri”, spune Adrian Veștea, președintele CJ Brașov.

Așa că multe proceduri au fost reluate, unele contracte rezilitate și toate au dus la noi amânări. Ultimele clădiri din infrastructură aeroportului sînt aproape gata. ȘI pentru că aeroportul Brașov va avea turn de control virtual operat de la Arad, se așteaptă echipamentele speciale pentru radionavigație. Acestea sunt fabricate acum în Suedia și Franța.

Cu toate incertitudinile, autoritățile aeronautice române au avansat un nou termen pentru operaționalizarea Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav.

”S-a urmărit optimizarea tuturor termenelor și s-a stabilit un grafic, astfel încît în cursul lunii iunie 2023 Aeroportul Ghimbav să devină operațional. Noi vom depune toate eforturile astfel încît termenul să fie respectat", anunță Adrian Cojoc, directorul general ROMATSA R.A.

Primele bilete de avion se vor putea vinde cu șase luni înainte de programul de zbor.

Traficul de început este estimat la 300.000 de pasageri pe an.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 15°C 13°C
CONSTANTA 20°C 18°C
CRAIOVA 20°C 18°C
BRASOV 14°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI