Aeroportul Băneasa e gata pentru redeschiderea de la 1 august. Programul de zbor este limitat între orele 6.00-22.00

28 iulie 2022, 18:29

Au mai rămas câteva zile până când se vor relua zborurile de pe Aeroportul Aurel Vlaicu, dacă pe Otopeni îmbarcarea durează 2 ore, la Băneasa va dura 60 de minute.

De la Băneasa vor decola aeronave private şi chartere, pe distanţe scurte, iar aerogara are o capacitate de 400 de pasageri pe oră.

Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor: Luni se deschide oficial pentru curse cu pasageri. E foarte bine că se dă în trafic şi că urmează să preia aterizări și decolări pentru a descongestiona aeroportul Otopeni, care a ajuns la congestie destul de mare.

Specialiștii în infrastructură consideră că erau necesare şi lucrări de extindere pentru ca Băneasa să poată prelua o parte din zborurile de pe Otopeni.

Ionuț Ciurea, Pro Infrastructura: Pe Băneasa în cel mai feiricit caz poţi să înghesui un milion şi jumătate de pasageri, nu mai mult, pentru că după aceea umbli foarte mult la calitate. (De ce credeţi că Promit reprezentanţii aeroportului timpul foarte mult scurtat?) Nu înţelegem cum anume s-ar face lucrul asta fără niște investiții serioase în extindere, ceea ce din ce înțelegem nu s-a făcut.

Aeroportul Băneasa a fost închis în 2012, pentru că Aerograra nu mai era sigură în caz de cutremur. În spatele deciziei de atunci s-au vehiculat şi interese imobiliare.

În 2011, clădirea aerogării construită între 1947 şi 1952 a fost declarată monument istoric.

Abia în 2019 s-a semnat contractul pentru reabilitare. Iar lucrările, care au costat aproximativ 13 milioane de euro, ar fi trebuit să fie gata pentru EURO 2020. Dar s-au încheiat abia toamna trecută.

Dan Vîlceanu, fost ministru al Transporturilor, pe 11.11.2021: Este un monument istoric cu tehnologie de ultimă oră.

Gheorghe Dorobanțu, directorul companiei Aeroporturi Bucureşti: Nu se va putea opera noaptea, va avea un program între 6 dimineața şi 10 seara, sunt restricții de proximitate care sunt impuse și în alte orașe mari ale lumii.

Zgomotul avioanelor a fost o problemă reclamată vehement de locuitori cu mult înainte ca aeroportul să fie închis. Din 2009 avioanele puteau ateriza şi decola doar ziua. Iar cei care stau acum aproape de gardul aeroportului au păreri împărţite.

Aeroportul Băneasa este al treilea cel mai vechi din lume, încă funcțional.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite