Aerodromul de la Clinceni a fost modernizat. Aeroclubul Românei a construit aici o pistă asfaltată de 1 kilometru și un nou turn de control. Investiția se ridică la aproximativ 4 milioane de euro.
După aproximativ 8 luni de șantier, aerodromul Clinceni, cel mai mare aerodrom al Aeroclubului României, are acum o pistă asfaltată și una înierbată.
Înainte de modernizare, într-un an, la Clinceni se înregistrau cam 15.000 de decolări și aterizări.
George Rotaru, director, Aeroclubul României: A crescut durata de folosință a aerodromului, pentru că acum nu mai depindem de o pistă de iarbă, nu mai depindem de ploi, este un sistem de drenaj construit pe lângă cele două piste.
Adelin Petrișor, jurnalist TVR: La Clinceni se antrenează loturile naționale de parașutism și de acrobație aeriană. Preț de vreo 20-30 de minute, George Rotaru mi-a arătat cum se vede din cabină o evoluție a unui pilot de acrobație. Am avut parte de zbor întors, de tonouri rapide, dar și de treceri la doar câțiva metri de sol, cu o viteză de peste 300 de km/h.
În vară, imediat după ce s-au terminat lucrările, la Clinceni s-a desfășurat Campionatul European de acrobație aeriană.
George Rotaru, director, Aeroclubul României: Pentru prima oară am devenit campioni europeni, la echipe și la individual, prin colegul meu Vlad Popescu, iar invitații au fost foarte impresionați de această locație și chiar de capitala noastră, e prima oară când s-a ținut un campionat aici.
Aeroclubul României are 15 aerodromuri pe care se antrenează în jur de 3.000 de sportivi. Tinerii cu vârste de până la 23 de ani pot deveni gratuit parașutiști sau piloți. Aeroclubul are în jur de 170 de avioane și planoare.
Adelin Petrișor, jurnalist TVR: Toate figurile acrobatice sunt frumoase, însă am ales zbor inversat, pentru a pune într-o lumină bună modernizarea, partea modernizată.
Dintr-un avion de acrobaţie, pentru Telejurnal, Adelin Petrişor şi, de la manşă, George Rotaru.