VIDEO Aer irespirabil în marile orașe ale României. Ministerul Mediului investește trei milioane de lei într-o aplicație care monitorizează calitatea aerului

2 mai 2022, 18:19

În București, oraşul în care mai mult se stă la semafor, decât se conduce, în care orice petic de teren devine şantier de construcţii, cetăţenii repiră un aer plin de noxe şi de praf. Iar asta pentru cei mai mulţi a devenit, din păcate, o normalitate.

„Avem o colegă care s-a mutat la noi aici din Craiova, de 2 luni, şi e şocată de praful din Bucureşti. Eu deja nu îl mai văd. Care praf. Efectiv nu îmi dau seama. E câteodată când parcă e aşa o negură. Dar mai bate vântul, se mai duce, ne mai anunţă că voi de capul nostru. Ne-am obişnuit”, a spus un bărbat.

Bucureştiul nu este singurul oraş din România unde deseori sunt depăşiţi indicii de calitate a aerului. Aer toxic se respiră şi la Braşov, Timişoara, Cluj şi Iaşi.

Deşi în ultima săptămână traficul şi toate celelalte activităţi s-au redus cosiderabil la nivelul întregii ţării, senzorii de monitorizare a calităţii aerului au arătat un nivel crescut de poluare la Iaşi.
„Dacă timp de trei zile această staţie avea acest indice, analizăm situaţia din teren şi, eventual, putem să emitem recomandări şi informa publicul cu privinţă la acele depăşiri”, a explicat Bogdan Gârd, de la Centrul de Evaluare Calitatea Aerului.
Ultima informare de acest fel a fost transmisă la mijlocul lunii februarie.

Ministerul Mediului investește trei milioane de lei în dispozitive care monitorizează calitatea aerului

Pentru a avea o imagine cât mai clară a gradului de poluare la nivel naţional, Ministerul Mediului investeşte aproape trei milioane de lei în dispozitive de ultimă generaţie de monitorizare a calităţii aerului. Autorităţile intenţionează să lanseze o aplicaţie pe telefonul mobil prin care sa informeze asupra calității aerului din Romania.
„Toate informaţiile de monitorizare a calităţii aerului trebuie să ajungă într-un sistem informatic accesibil pentru cetăţeni, un sistem informatic credibil pentru că şi în momentul de faţă există reţele private care nu pot justifica de multe ori cifrele pe care le arată”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.
La nivel naţional sunt 163 de staţii de monitorizare a calităţii aerului. Cele mai multe sunt în Bucureşti şi în judeţul Constanţa. În 5 judeţe din ţară există câte o singură staţie de monitorizare a aerului, asta in timp ce in Ilfov nu există niciuna.
Deşi Ministerul Mediului este cel care face politicile publice, autorităţile locale sunt cele care trebuie să ia măsuri concrete ca să reducă poluarea atmosferică. Doar ca la noi, se cam bate pasul pe loc, în timp ce în Europa primariile investesc zeci de milioane pentru un aer mai curat.

Ce fac Parisul și Madridul pentru un aer curat

La Paris, în zilele în care se anunţă un grad ridicat de poluare, circulaţia camioanelor şi a tirurilor este restricţionată, transport public este gratuit, parcarea de rezidenţă gratuită şi se recurge la circulaţia alternativă – o zi maşini care au număr cu sot, o zi maşini care au număr fără soţ.
Primăria Madridului va cheltui anul acesta 25 de milioane de euro pentru a încuraja spaniolii să circule cu autobuzul sau metroul. în zilele cu poluare ridicată cum ar fi începerea şcolii sau revenirea din vacanţe transportul public este gratuit.
Un aer poluat aduce costuri mai mari atat pentru comunitate si pentru autoritatile centrale. Și asta se traduce inclusiv în decese si numărul de bolnavi cronici.
Managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală, Beatrice Mahler, a arătat că, în timp, inhalarea acestor particule de materie declanşează inflamaţii respiratorii care se vindecă întotdeauna cu un mic defect şi care pot duce la apariţia unor afecţiuni pulmonare cronice şi poate apărea un cancer pulmonar.
Datele OMS arată ca anual, la nivel global, 4,2 milioane de persoane mor din cauza aerului irespirabil.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite