ONU a adoptat o Rezoluție prin care cere SUA să-și retragă decizia de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului

21 decembrie 2017, 22:43

128 de țări s-au pronunțat în favoarea documentului care, însă, nu are decât o valoare simbolică și nu impune acțiuni. 9 voturi au fost împotrivă, printre care cele exprimate de Statele Unite și Israel. 35 de țări, printre care și România, s-au abținut.

Printre țările care s-au mai abținut sunt Australia, Canada, Mexic şi Filipine

Nikki Haley, ambasadorul SUA la ONU: „Când contribuim în mod generos la bugetul ONU, avem şi aşteptarea legitimă ca bunăvoinţa noastră să fie recunoscută şi respectată. Când o naţiune este arătată cu degetul, ea nu este respectată.  Mai mult, ea trebuie să plătească pentru privilegiul de a nu fi respectată. În cazul Statelor Unite, ni se cere să plătim mai mult decât oricine pentru acest privilegiu dubios.”

Mevlut Cavusoglu, ministrul de externe al Turciei: „Înainte de această reuniune, un stat membru al ONU a ameninţat alţi membri. Ni s-a cerut tuturor să votam „nu” sau să suportăm consecinţele. Unii membri au fost ameninţaţi cu tăierea ajutorului pentru dezvoltare. O astfel de atitudine este inacceptabilă.”

Proiectul de rezoluție adoptat a fost propus după ce, luni, Statele Unite și-au exprimat dreptul de veto în Consiliul de Securitate față de o rezoluție asemănătoare susținută de toți ceilalți 14 membri. Washingtonul a avertizat că Statele Unite și președintele Donald Trump vor lua foarte personal rezultatul votului și vor pune pe listă numele țărilor care vor respinge decizia americană de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului.

La 6 decembrie, preşedintele american Donald Trump a anunţat că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a statului Israel. Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Teroriştii au difuzat un nou videoclip cu doi bărbaţi ţinuţi ostatici