Adunarea Generală a ONU a votat pentru suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului

7 aprilie 2022, 19:09

Adunarea Generală a ONU și-a exprimat îngrijorarea profundă față de criza actuală a drepturilor omului și față de criza umanitară din Ucraina, în special față de informațiile privind încălcările drepturilor omului de către trupele ruse în Ucraina.

Rezoluția a fost propusă după descoperirea a zeci de cadavre de civili în orașul Bucha, din apropiere de Kiev, după ce forțele rusești s-au retras din localitate.

Rusia consideră că este o decizie ilegală, motivată politic.

„Criminalii de război nu au loc în organismele Națiunilor Unite menite să protejeze drepturile omului”, a reacționat rapid ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.

El a declarat că este recunoscător tuturor statelor membre care au sprijinit rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite și care „au ales să stea de partea corectă a istoriei”.

Situația voturilor:

 

Votul a reflectat o destrămare a unităţii internaţionale împotriva Moscovei, observă AFP, preluată de Agerpres.

Pe lângă Statele Unite şi Ucraina, ţările Uniunii Europene, naţiuni din America Latină precum Argentina, Chile, Columbia, Peru şi Uruguay, precum şi alte state precum Australia, Canada, Turcia şi Norvegia au susţinut măsura.

Printre cele 24 care au votat împotrivă se numără Rusia, China, Cuba, Iran, Nicaragua, Siria şi Kazahstan. China a denunţat un „demers pripit”, o „turnare de gaz pe foc” şi un „precedent periculos”, potrivit AFP.

În pofida presiunilor exercitate în ultimele zile de Moscova pentru ca ţările să voteze împotrivă, mai multe state africane, printre care Africa de Sud şi Senegal, au ales să se abţină, apreciind că rezoluţia de suspendare a Moscovei ”prejudiciază rezultatul comisiei de anchetă” create la începutul lunii martie de către Consiliul pentru Drepturile Omului.

Brazilia, ca şi Mexicul şi India, toţi trei actuali membri nepermanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, au adoptat aceeaşi poziţie de abţinere.

Potrivit Washingtonului, suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului, cu sediul la Geneva, este mai mult decât simbolică şi sporeşte „izolarea” Moscovei pe scena internaţională de la invazia Ucrainei, la 24 februarie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă