Adrian Negrescu: Sărbătoare la suta de gram. Prețurile vor continua să crească. În mai-iunie vom vedea adevărata scumpire din energie – inflație 13%

20 aprilie 2022, 11:33

Sărbătoare la suta de gram

În prezent, preturile sunt cu aproape 30-50% mai mari ca anul trecut, dar și vânzările au scăzut cu aproximativ  30% pentru că românii nu își mai permit, a spus la TVR consultantul economic Adrian Negrescu.

Pentru mare parte din populație, anul acesta, Paștele reprezintă o sărbătoare la suta de gram. Pentru că la suta de gram pot să își mai cumpere brânză, carne, produse alimentare de bază. De ce? pentru că prețurile sunt între 30 și 50% mai mari ca anul trecut și asta se reflectă inclusiv în volumul vânzărilor în hipermarketuri, chiar dacă cifra de afaceri a crescut, volumul vânzărilor a scăzut”, a spus Adrian Negrescu.

Ce urmează

El a avertizat că după sărbători prețurile vor continua să crească și adevărata scumpire din energie se va simți în lunile mai-iunie, când vom avea o inflație de 10-13% și abia undeva la începutul anului 2024 se va stabiliza.

Consultantul economic a explicat odată cu creșterea prețurilor vor scădea și vânzările ceea ce va obliga comercianții să reducă numărul sortimentelor la raft. Vom mânca mai puțin și mai prost, a subliniat Adrian Negrescu.

Urmează, din păcate, după această sărbătoare o nouă scumpire generată de creșterile de prețuri de la 1 aprilie. S-au scumpit carburanții, energia, gazele, toate aceste utilități vin și pun presiune pe prețurile de consum, a explicat consultantul.  Aceste scumpiri sunt ca un elastic, dacă tragi prea mult de ele se va rupe, adică lumea nu îți va mai cumpăra produsele alimentare de la raft. Se vede deja în magazine că sunt din ce în ce mai puține produse la raft, producătorii au redus gama de produse încercând să vină cu produse mai ieftine, dar din păcate mai slabe cantitativ, a spus Adrian Negrescu

Consultantul economic a mai avertizat și cu privire la o posibilă creștere a șomajului, deoarece în lipsa clienților multe firme se vor vedea nevoite să închidă afacerile.

”Preturile i-au îngropat pe mulți, mai ales în sectorul producției agricole, în sectoarele productive”, a spus consultantul.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă