Consultantul economic Adrian Negrescu, la TVR INFO, despre modificarea Codului Fiscal: „Lovitură pentru cei cu contracte part-time. Ne așteptăm la creșterea evaziunii fiscale”

Unele modificări la Codul Fiscal intră în vigoare la 1 august, altele de la 1 ianuarie 2023 și vor schimba modul de lucru pentru anumite entități economice, dar și nivelul de trai al românilor.  Consultantul economic Adrian Negrescu a explicat, într-un interviu pentru TVR INFO, cum îi vor influența pe români aceste modificări.

18 Iulie 2022, 11:51 (actualizat 18 Iulie 2022, 13:16) Știrile TVR |

Mulți specialiști s-au exprimat pe acest subiect, încercând să explice cum vor fi influențate afacerile saudacă ar fi fost necesare și alte moficări în beneficiul cetățenilor. Lucru pe care l-a făcut și consultantul economic Adrian Negrescu, luni, la TVR Info, în principal legat de modificările la contractele part-time, dar și celelalte schimbări.

El a afirmat că modificările îi afectează ”pe cei cu mai multe joburi, care încercau să adune mai mulți bani, în urma contractelor part-time. Angajatorii nu-și vor permite să plătească taxe ca pentru un salariu întreg, atunci când angajează oameni pentru 2-3 ore. Va fi o problemă aici, pentru că mulți vor rămâne fără contracte part-time. Nimeni nu-și va permite să plătească taxe ca pentru 8 ore lucrate în fiecare zi.

Nu sunt afectați studenții, nu sunt afectați elevii, acolo unde există excepții. Însă, aceasta va însemna mai puține locuri de muncă”, ne-a declarat Adrian Negrescu.

Unul dintre riscurile ce apar este să crească munca la negru.

Acesta este principalul reper, legat de aceste modificări ale Codului Fiscal, pentru că, dincolo de creșterea prețurilor - pentru că aceste majorări de taxe se vor regăsi în prețurile produselor și serviciilor pe care le cumpărăm - probabil ne așteptăm la creșterea evaziunii fiscale, mai ales în domeniile afectate: HORECA, construcții, agricultură, comerț, unde multă lume lucra pe contracte part-time.

(...) Totul e făcut pe repede înainte, fără studii de impact, fără o analiză concretă a efectelor acestor decizii. Pentru că ne putem aștepta la o creștere a evziiunii fiscale, chiar și în imobiliare. În zona de chirii, crește impozitul și asta înseamnă chirii mai mari pentru români, cresc impozitele pe produsele de consum și asta înseamnă prețuri mai mari la băuturile alcoolice, tutun, la băuturile cu zahăr. Cresc taxele pe proprietate! De anul viitor vom plăti de patru ori mai mult la impozitul pe proprietăți, fără mașini”, a mai explica consultantul.

”(..) Nu există niun fel de altă comparație cu alte țări, pentru că celelalte țări din Europa au înțeles că în an de criză nu crești taxele, în afară de spanioli, care, însă, cresc taxele pe profiturile marilor companii, ale multinaționalelor, a celor din energie, gaze, domenii din care se fac bani mulți, în momentul de față. La noi a crescut TVA-ul în construcții”, a mai spus Adrian Negrescu.

Detalii despre cum ne vor influența modificările recente la Codul Fiscal și ce efecte vor avea asupra calității vieții noastre, puteți afla din interviul de mai sus.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 30°C
IASI 22°C 27°C
CLUJ 25°C 24°C
CONSTANTA 29°C 28°C
CRAIOVA 26°C 26°C
BRASOV 22°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI