Adrian Marinescu: Începerea școlii a dus la o creștere importantă a virozelor, dar este ținută sub control. Cei mici fac, în general, forme ușoare. Prudența este suficientă

12 ianuarie 2023, 10:37

Îngrijorări sunt și din cauza creșterii numărului de cazuri de flurona – dublă infecție cu virus gripal și coronavirus. Specialiștii insistă pentru vaccinare, purtarea măştii în aglomerație și respectarea măsurilor igienico-sanitare.

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balş”,  a explicat la TVR INFO că în momentul în care ai concomitent cele două virusuri prognosticul ar putea să fie rezervat, riscul pentru complicații este mai mare, mai ales dacă vorbim despre persoane care sunt și cu boli asociate sau care au o vârsta avansată. Testarea trebuie să fie o regulă când avem o simptomatologie acută, lucru pe care noi la Matei Balș îl facem pentru orice pacient care se prezintă. În momentul în care avem cele două virusuri prezente, este bine să luăm legătura cu medicul de familie și să mergem la un consult de specialitate, mai ales dacă avem boli asociate.

Adrian Marinescu spune că trebuie să folosim medicul de familie ca prim filtru.

Persoanele cu boli cronice – hepatite, diabet zaharat – mai ales dacă sunt în stadiu avansat, plus vârsta, persoanele de peste 65 de ani prezintă risc mai mare.

Medicul spune că trebuie acordată  o atenție sporită pentru copiii mici. Cei care sunt până în 5 ani de multe ori ajung la spital, în ideea de a fi monitorizați pentru pentru acea simptomatologie care uneori este zgomotoasă, a spus Marinescu.

Directorul medical al Institutului „Matei Balş” a arătat că începerea școlii a dus la o crește importantă a numărului de îmbolnăviri, dar este de părere că această creștere va fi ținută sub control și că prudența este suficientă pentru a trece cu bine peste episod.

Este o creștere importantă, este adevărat că undeva cam la o săptămână este momentul în care vedem exact ce s-a întâmplat, după deschiderea școlilor, nu mă aștept să fie cazuri grave sau presiune mare la nivelul spitalului, ci cred că mai degrabă o creștere care este ținută sub control, cei mici, în general, fac forme ușoare. Iar copiii de școală nu mai sunt copii atât de mici în așa fel încât cred ca prudența este suficientă pentru a trece cu bine peste episod, a declarat Adrian Marinescu.

El a adăugat că este important ca atunci când cel mic are o simptomatologie, chiar spre ușoară, să rămână acasă să fie izolat pentru acea săptămână.

Referitor despre subvarianta Omicronului, medicul a spus că ea nu iese din tiparele știute din 2022 și nu este important că se transmite mai ușor, ci că nu există număr mare de forme severe și nu există presiune la nivelul spitalelor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Internetul, speriat de apocalipsa ”căprioarei zombie”. Ce este această boală

România, la un pas de epidemie de gripă