Adrian Câciu: Impactul bugetar al plafonării preţurilor la energie va fi de un miliard de lei pe lună

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Adrian Câciu
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Adrian Câciu
1 septembrie 2022, 20:10

Un miliard de lei pe lună. Un miliard de lei pe lună care va fi practic neutralizat de contribuţia pe care am impus-o (contribuţia la Fondul de Tranziţie Energetică n.r)„, a spus Câciu la finalul şedinţei de Guvern, întrebat despre impactul bugetar total al plafonărilor.

Joi, în şedinţa de Guvern a fost aprobată Ordonanţa de modificare şi completare a OUG 27/2022, prin care schema de plafonare şi de protecţie a populaţiei va fi extinsă până la 31 august 2023.

Fondul de tranziţie energetică va asigura plata cu celeritate a deconturilor facturilor de către Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii

Contribuţia plătită la Fondul de Tranziţie Energetică va asigura plata cu celeritate a deconturilor facturilor de către Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, a declarat joi ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, la finalul şedinţei de Guvern.

„Observând ceea ce s-a întâmplat pe de o parte pe piaţa de energie, dar şi modul în care deconturile către furnizori au ajuns să fie efectiv plătite, s-a stabilit introducerea unei contribuţii la Fondul de Tranziţie Energetică, o contribuţie care va fi achitată de producătorii de energie electrică, de agregatorii de energie electrică şi gaze, furnizorii care au şi activitatea de trading pentru activitatea respectivă de training, dar şi de traderi, o contribuţie care se va face venit la bugetul acestui Fond de Tranziţie Energetică. Fondul respectiv va asigura plata cu celeritate a deconturilor facturilor de către Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. Practic, prin această contribuţie şi acest fond lucrurile intră într-o normalitate din punctul nostru de vedere, din două perspective: se asigură capitalul de recuperat pentru furnizori mult mai rapid decât dacă erau oarecum sincope între diverse rectificări bugetare, în cazul în care apar astfel de situaţii, iar pe de altă parte se descurajează ceea ce am văzut în piaţă, mai ales în zona de trading, crearea unor preţuri care să fie în cascadă, în creştere, mult departe de ceea ce înseamnă, pe de o parte costul de producţie sau pe de altă parte costul de achiziţie la care chiar şi traderii au achiziţionat energia de pe piaţă„, a explicat Câciu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă