Adrian Țuțuianu și Marian Neacșu, excluși din PSD, după votul în Comitetul Executiv Național. Dragnea: Foarte mulți colegi i-au reproșat domnului Țuțuianu afirmațiile din înregistrări

Vicepreședintele Adrian Țuțuianu și secretarul general Marian Neacșu au fost excluși din PSD. Decizia a fost luată cu o largă majoritate de liderii partidului. De la Madrid, unde se află într-o delegație, primarul Gabriela Firea și-a reluat atacul la adresa lui Liviu Dragnea, pe care îl numește personaj toxic. Șeful PSD spune că decizia excluderilor a fost extrem de neplăcută, dar necesară și justificată.

05 Noiembrie 2018, 08:34 (actualizat 05 Noiembrie 2018, 22:32) |
Ziua excluderilor din PSD
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

Cu peste 50 de voturi "pentru" și doar 9 "împotrivă", Comitetul Executiv Național al PSD a decis excluderea din partid a lui Adrian Țuțuianu și a lui Marian Neacșu. Președintele PSD anunțase că va fi o ședință "neplăcută", cu propuneri împotriva celor care "au uneltit".

ACTUALIZARE Declarații Liviu Dragnea:

- Azi nu s-au făcut propuneri de a fi excluși colegi care au semnat o anume scrisoare sau care au susținut o  anume scrisoare.
- După CExN din septembrie când s-a hotărât prin vot să nu se susțină acea scrisoare, să nu se mai continue cu tipul ăsta de acțiuni și toată lumea să încerce să activeze în partid pentru a susține programul de guvernare național, pentru a susține programele de guvernare locale, pentru a susține legile în parlament, s-a convenit, la propunerea mea, eu nefiind de acord cu niciun fel de măsură -  ca toată lumea să se preocupe de ceea ce trebuie să facă un partid:  să funcționeze, să fie unit, să sprijine partidul care pune în aplicare un program de guvernare.
- Din păcate, ulterior, au apărut înregistrări de la ședințe conduse de dl Țuțuianu. Condamn cu toată fermitatea acest procedeu de a înregistra ședințele interne ale oricărui partid
- Acele declarații au supărat pe toată lumea
- Toți au fost supărați că, după acel CEx, o parte dintre colegi au continuat să acționeze împotriva acestui partid
- Azi, multi colegi i-au reproșat domnului Țuțuianu acele afirmații
- Nu sunt de acord cu modul în care s-a procedat, dar afirmațiile au rămas
- Dl Țuțuianu a spus că ar putea să-și ceară scuze, dar îți menține toate declarațiile
- Colegii noștri n-au fost de acord  cu asta
- Tot după acel CEX, am sperat cu toții că, după câteva zile de supărare, oamenii încep să se apuce de treabă
- După acel CEX, dl Neacșu n-a  mai ajuns in Kisseleff
- E dreptul lor să conteste
- Sper ca toți ceilalți colegi să înțeleagă că obiectivele noastre rămân aceleași
- Întrebat de ce nu a exclus-o pe Gabriela Firea: Orice atac care se referă la mine nu mă face pe mine să cer colegilor să fie exclus cineva. Doar dacă constatăm că se depășește linia roșie - acțiuni care lovesc în stabilitatea partidului și a majorității parlamentare
- Majoritatea nu va fi influențată
- Toți colegii au spus că nu vor vota împotriva guvernului, împotriva legilor inițiate de majoritatea parlamentară
- Nu sunt de acord cu înregistrările. Cel sau cei care au înregistrat au făcut un lucru rău

ACTUALIZARE Marian Neacșu și Adrian Țuțuianu au fost excluși din PSD - vot în Comitetul Executiv Național.

Au fost 53 de voturi "pentru" excluderea celor doi și 9 voturi "împotrivă".

La finalul şedinţei, Marian Neacşu a anunţat că vor face contestaţie.

Neacșu a spus că este „absolut o minciună” acuzația că a negociat cu opoziția pentru a vota împotriva guvernului. Noi nu am discutat niciun moment  și n-am avut niciun moment în intenție de a vota vreodată împotriva guvernului, a declarat Neacșu.

ACTUALIZARE "Nu mai putem continua așa, sub teroarea excluderilor și a dizolvărilor. Frica poate menține, vremelnic, un status-quo, dar în niciun caz nu este o soluție pentru progres și construcție", a transmis Gabriela Firea.

Primarul general al Capitalei nu a participat la ședința Comitetului Executiv Național.

ACTUALIZARE Președintele PSD, Liviu Dragnea, a ajuns la Palatul Parlamentului la 12.20.

"Va fi o ședință din păcate neplăcută, dar așa cum a spus majoritatea colegilor, necesară", a declarat el.

Întrebat de jurnaliști dacă vor fi excluderi, liderul PSD a confirmat: "O să propunem mai mult - să închidem toată această perioadă în care colegi din partid au uneltit, au negociat pentru ca guvernul PSD să pice. Așa ceva nu se poate întâmpla". 

Președintele PSD a adus în fața jurnaliștilor două valize. În prima valiză se aflau gogoși, iar în a doua valiză mai multe dosare, al căror nume le-a enumerat: achiziția frauduloasă a imobilului Raiffeisen, retrocedări către Forumul Democrat German, promovarea procurorilor care i-au închis dosarele, declarații mincinoase despre banii încasați din chirii, închirierea căminului de bătrâni de la Forumul Democrat German, presiuni asupra unui judecător de la CCR.

Liviu Dragnea a prezentat și stick-uri "care încă nu au ajuns la DNA".

"Nu are nicio legătură cu mine acea valiză", a declarat Dragnea, întrebat de jurnaliști despre dezvăluirile Rise Project.

ACTUALIZARE Robert Negoiță, președintele PSD sector 3: "Cred că într-un mod greșit se vorbește de excluderi, pentru că nu cred că suntem în situația în care să facem așa ceva. (...) Nu cred că trebuie folosit acest mecanism de excludere pentru revanșă sau pentru chestiuni neprincipiale".

ACTUALIZARE "Nu mai putem continua așa, sub teroarea excluderilor și a dizolvărilor. Frica poate menține, vremelnic, un status-quo, dar în niciun caz nu este o soluție pentru progres și construcție", a transmis Gabriela Firea.

Primarul general al Capitalei nu a participat la ședința Comitetului Executiv Național.

ACTUALIZARE Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a declarat luni dimineață că nu va pleca din PSD, chiar dacă va fi dat afară de preşedintele partidului.

"Sigur că am sprijinul colegilor şi rămân membru al PSD. (...) Am văzut că sunt colegi mai inflamaţi, am văzut alţii care îndeamnă la calm, vom vedea cum se desprinde din cadrul CExN. Nu plec nicăieri, nici în alt partid, nu plec nici din PSD atâta timp cât am sprijinul colegilor din organizaţia Dâmboviţa şi ai colegilor care sunt semnatari ai scrisorii", a declarat Țuțuianu, citat de Agerpres.

ACTUALIZARE Și liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat înaintea şedinţei CEx că nu va vota pentru nicio excludere din partid.

Întrebat cum vede faptul că alţii vor excluderea lui Adrian Ţuţuianu de exemplu, liderul PSD Vaslui a răspuns: "Mi se pare că unii dintre noi nu au ce face".

Ion Mocioalcă, președintele PSD Caraș Severin: "CEx-ul are astăzi o mare șansă - să fie înțelept sau să nu fie, să se pledeze pentru unitatea partidului sau pentru divizarea sa".

El a subliniat că termenul de "pucist" are o altă conotaţie decât cea care li s-a atribuit celor care i se opun lui Liviu Dragnea. "Noi nu avem niciun fel de armată în spate, nu vrem să preluăm conducerea statului, suntem înr-o dispută internă în cadrul partidului care trebuie să aibă un răspuns adecvat. Şi sper să fie un răspuns democratic şi nu unul care să nu ţină cont de interesele partidului", a adăugat senatorul PSD.

Oficial, în ședința de astăzi vor fi discute propunerile de numire a reprezentanţilor partidului pentru două instituţii importante, ASF şi CNA. Surse din rândul social-democraţilor spun că adevăratul motiv al întâlnirii ar fi sancţionarea celor care îl contestă pe liderul partidului, Liviu Dragnea.

Principalii vizaţi ar fi Paul Stănescu, actual viceprim-ministru, Gabriela Firea şi Adrian Ţuţuianu, vicepreşedinţi ai PSD.

Primarul Capitalei nu va participa la şedinţa de azi.

Discuţiile privind o posibilă remaniere au fost din nou amânate, cu toate că premierul Viorica Dăncilă a finalizat evaluarea miniştrilor.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 26°C
IASI 17°C 17°C
CLUJ 16°C 17°C
CONSTANTA 25°C 22°C
CRAIOVA 26°C 25°C
BRASOV 20°C 20°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI