Adopţia, misiune aproape imposibilă. Autorităţile vor să schimbe legea în Parlament, în procedură de urgenţă

3 iulie 2019, 19:25

Anemari este mama a doi copii. Ambii adoptați, unul în 2009, iar celălalt în 2016.

Acum are familia pe care și-a dorit-o mereu, dar își amintește cât de dificil i-a fost să se descurce prin tot hățișul birocratic până când a reușit să îi găsească și să îi aducă acasă.

De lipsa de interes, pregătire și empatie a unor angajați din sistemul de protecție socială se lovesc și alți oameni care așteaptă chiar și câțiva ani să adopte.

Jurnalista Melania Medeleanu vorbește într- o postare pe Facebook despre ce piedici i s-au pus.

„Azi am sunat la DGASPC să îi rog să consult lista copiilor greu adoptabili, acei copii pe care încă nu i-a vrut nimeni – cel mai adesea pentru că sunt mari, sau bolnăviori, sau din alte motive. Mă așteptam să fie un demers banal. Ei bine nu: 11 Septembrie. Abia atunci voi putea consulta această listă pentru că o singură familie pe zi are acces la computerul în care se află aceste informații.

Cu fiecare zi care trece, (și) acestor copii li se ia șansa de a primi o familie”, spune jurnalista Melania Medeleanu.

Din punct de vedere legal, un copil este declarat greu adoptabil dacă timp de 9 luni de zile nu s-a găsit nicio familie pentru el. De regulă, din această categorie fac parte copiii care au peste 3 ani, sunt de etnie romă, au și alți frați, sau au un handicap.

Autoritățile vor să schimbe legea adopțiilor. Proiectul se află în procedură de urgență la Parlament.

Anul trecut, în sistemul de protecție socială erau aproape 60 de mii de copii. Puțin peste 3000 pot fi adoptați și aproape toți sunt în categoria greu adoptabili.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite