Admiterea organizată de licee, o propunere controversată. Ideea este criticată de elevi și de părinți, experții au păreri împărțite

13 ianuarie 2023, 19:33

LIGIA DECA – ministrul Educaţiei: Pentru admiterea la liceu ne dorim o soluție care să dea școlilor, liceelor unde există concurență și o autonomie în a selecta în funcție de profil.

Citește și Surse: Legile Educației propun reintroducerea admiterii în liceu și modifică structura Bacalaureatului

Este una dintre prioritățile pe care Ligia Deca le anunță în prima conferință după preluarea mandatului de ministru al Educației. În legea propusă de fostul ministru Sorin Cîmpeanu, doar colegiile naţionale puteau organiza examene de admitere și pentru cel mult 90% din locuri. Ligia Deca vrea ca orice liceu să poată organiza examen de admitere, indiferent de clasificare. În proiectul legii obținut de jurnaliștii TVR, liceele pot opta dacă admiterea se va face prin concurs sau ca până acum. Dar numai la specializările unde există concurență și tot pentru 90% dintre locuri. Ministerul Educației ar urma să stabilească data concursului de admitere care se va anunța la început de an școlar. Reprezentanții elevilor nu susțin propunerile.

MIRUNA CROITORU – preşedinte Consiliul Național al Elevilor: Nu suntem de acord cu principiul în general, nici măcar la colegiile naţionale, tocmai pentru că cauzează  segregare şcolară şi diferenţe între elevi.

Lucru susținut și de reprezentanții părinților.

IULIAN CRISTACHE – preşedinte Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi: Problema majoră este că se vor adânci aceste discrepanțe între acei copii care au în spate întotdeauna familiile la nivel financiar și acei copii care făceau eforturi foarte mari să fie autodidacți și să se pregătească pentru aceste colegii de top.

În plus, elevii ar fi mult mai stresați și s-ar încuraja și meditațiile.

ION IONICI – director Liceul „Jean Louis Calderon” Timişoara: E destul Evaluarea Națională. Ce aș schimba la Evaluarea Națională ar fi a doua probă, unde elevii ar trebui să aleagă și o altă materie în afară de matematică.

CIPRIAN MIHALI – conferențiar universitar doctor, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca: Va crea un haos de nedescris în sistemul de învățământ. Nu se rezolvă una dintre cele mai mari probleme ale educației preuniversitare din România, care este această boală gravă a lipsei de integritate, numită industria meditațiilor.

Reprezentanții colegiilor naționale spun însă că este nevoie de un astfel de examen pentru că s-ar face o selecție mai bună a elevilor.

Liviu Cotfasă – director Colegiul Național Elena Cuza Craiova: S-a constatat în urma examenelor de Evaluare Națională o anumită neconcordanță între medii și cunoștințele elevilor.

În plus, i-ar ajuta și pe elevi să urmeze un liceu în funcție de înclinațiile și așteptările pe care le au pentru viiitoarea carieră.

ȘTEFAN VLASTON – expert în educație: Ştiu un caz concret de elev olimpic la matematică, la Evaluarea Naţională a luat 10 la Matematică, 5 la Limba şi Literatură Română şi a ajuns la un liceu industrial şi s-a pierdut. Cu examen de admitere la liceu se duce la un liceu, la mate-informatică, dă examen doar la matematică, ia notă maximă 10 şi intră la liceul acela, la profilul mate-informatică.

În România, 4 din 10 adolescenți nu reușesc să ajungă în învățământul liceal. Parlamentarii vor fi cei care decid, până pe 15 martie, cum vor arăta noile legi ale educației și implicit, dacă elevii vor da sau nu examen de admitere la liceu.

 

LEGEA ÎNVAŢĂMÂNTULUI PREUNIVERSITAR

(sursa: Ştirile TVR)

 

–  Unităţile de învăţământ liceal pot organiza concurs de admitere în clasa a IX-a, pentru anumite specializări sau pentru toate specializările, pentru maximum 90% din numărul de locuri atribuite prin planul de şcolarizare, raportat la numărul de formaţiuni de studiu, după susţinerea de către elevi a Evaluării Naţionale.

– În situaţia în care la concursul de admitere, pentru fiecare specializare, se înscrie un număr de elevi mai mic decât numărul locurilor scoase la concurs, unitatea respectivă nu are dreptul de a organiza concurs de admitere pentru specializarea respectivă în anul şcolar următor.

– Data desfăşurării concursului de admitere este stabilită de Ministerul Educaţiei şi se face publică la începutul fiecărui an şcolar.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite