Administratorii de pensii private: Randamentele au scăzut în 2018, după căderea bursei

26 februarie 2019, 20:46

Pilonul II de pensii a avut un randament mediu anual de peste 8 procente, în cei zeci ani de funcționare. Anul trecut, însă, câștigul a coborât la 1%, după pierderile masive pe Bursa de Valori București, unde fondurile de pensii au investiții semnificative. Căderea a fost o consecinţă a apariţiei Ordonanței de Urgență 114, susţin administratorii de fonduri.

Ministrul Finanțelor recunoaște că nu a discutat cu administratorii de pensii private despre schimbările aduse de ordonanța care impune mărirea capitalului social. Dar le reproşează că sunt câştiguri prea mici pentru contribuabili.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor: „Am cerut un capital social mai mare decât astăzi. Nu poți să ai un management pe 10 miliarde de euro cu un capital de 4 milioane. Nu cred că este o solicitare exagerată. Ceea ce primește romanul, dacă primește sub inflație, care mai este rostul? De ce pui niște bani, dacă faci o investiție, te aștepți să primești”.

Darius Vâlcov, consilierul primului-ministru al României: „Aceste șapte companii care, vezi Doamne, ne sperie că pleacă, nu sunt investitori, ei sunt administratori ai unor fonduri publice de pensii. Au administrat anul trecut 10 miliarde de euro. În ultimii 2 ani au avut un randament, conform datelor lor, de 2,14%”.

Economistul șef al BNR a afirmat că marea majoritate a administratorilor de pensii private, dacă nu toți, vor să se retragă din România, din cauza modificărilor aduse de Ordonanța 114.

Valentin Lazea, economist șef al BNR: „Se gândesc să se retragă din România, deoarece condiţiile li se par deosebit de oneroase – un efort financiar mare pentru un câştig aproape inexistent”.

Ordonanța 114 le permite românilor care cotizează lunar la Pilonul II să treacă la Pilonul I, administrat de stat. În plus, taie din comisioanele încasate de administrator și le impune acestora să majoreze semnificativ capitalul social. Peste 7 milioane de români cotizează la Pilonul II de pensii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă