Administraţia Naţională Apele Române a dat amenzi pentru balastiere și gunoaie aruncate în albiile râurilor

22 iulie 2022, 19:39

Peste 720 de balastiere au fost controlate și amendate cu peste 2 milioane de lei. Inspectorii de la Apele Române au amendat și primării care au permis depozitarea ilegală a gunoaielor în albia râurilor.

O astfel de groapă ilegală de gunoi este între localitățile Lipia și Nuci din județul Ilfov. Acolo a fost o balastieră ilegală în lunca râului Ialomița, iar groapa rezultată a fost umplută cu deșeuri.

Teoretic, groapa de gunoi a fost închisă anul trecut de autorități, în realitate sunt aruncate și acum deșeuri.

Primarul din comuna Nuci spune că a luat măsuri ca nimeni să nu mai arunce gunoaie. Cu toate acestea, locul e plin de deșeuri.

Georgel Vasile, primar, comuna Nuci, Ilfov: Păi în primul rând am interzis accesul acolo și vedeți că e jumate-jumate, nu-i numai a mea. Acolo unde sunteți dvs. e Lipia, nu o să ducă cetățenii mei peste pod gunoaie acolo că jandarmii își fac treaba, ce să fac, să păzesc eu acolo?

Fostul șef al Gărzii de mediu, Octavian Berceanu, cel care a dispus închiderea gropii ilegale de gunoi de la Nuci-Lipia, explică efectele nocive ale deșeurilor.

Octavian Berceanu, fost şef al Gărzii de mediu: Microplasticul de aici ajunge la Marea Neagră. Finalmente ajunge în organismul uman și provoacă cancer.

Pe lângă amenzi, cei de la Apele Române au dispus și măsuri de ecologizare.

Ana Maria Agiu, purtător de cuvânt Apele Române: Se stabilesc măsuri cu termene limită prin care agenților economici sau poluatorilor li se solicită readucerea apelor sau a lucrărilor afectate la starea inițială.

Inspectorii Apelor Române spun că vor continua controalele până ce oamenii vor conștientiza cât de importantă este apa ca resursă, mai ales în contextul secetei din acest an.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite