Administrarea celei de-a treia doze de vaccin ar putea începe la finalul lunii septembrie. Tot mai mulți tineri nevaccinați cad pradă infecției cu Covid-19

17 august 2021, 18:09

De câteva zile, la spitalul  de boli infecțioase din Timișoara, medicii luptă pentru viața unui bărbat de 34 de ani care, infectat fiind, a ales să stea acasă. Este nevaccinat și a citit pe internet că serurile fac rău. A ajuns la spital în ultimul moment, într-o stare foarte gravă.

Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara: „Din nefericire, plămânii erau afectați în proporție de 80% , o distrucție pulmonară cum nu am mai văzut la un tânăr și a doua zi l-am mutat deja în terapie intensivă, iar o zi după aceea a fost și intubat pentru că efortul ventilator era prea mare. Un tânăr nevaccinat, ușor supraponderal, cu hipertensiune. Toți colegii din terapie intensivă sunt alături de el și fac tot ce e posibil să-l salveze, că e la graniță între viață și moarte”.

Vaccinarea rămâne soluția, spun autoritățile. Și o arată și rezultatele primului studiu privind eficiența vaccinurilor Covid-19 în România. Persoanele vaccinate au risc de deces de 14 ori mai mic și risc de internare și spitalizare în ATI de 12 ori mai mic față de persoanele neimunizate. Studiul a fost realizat în timpul valului trei din țara noastră.

Între timp, numărul de cazuri continuă să crească îngrijorător de mult. A fost înregistrat cel mai mare număr de îmbolnăviri zilnice din ultimele aproape trei luni, 544 de  cazuri noi. Și numărul celor internați a crescut și a trecut de pragul de o mie. 126 dintre ei sunt la terapie intensivă.

Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV: “Din totalul cazurilor săptămânale confirmate cu Covid-19 în România, peste 80% sunt la persoane nevaccinate și majoritatea deceselor, practic peste 90% dintre decese, sunt la persoane nevaccinate”.

Intensitatea valului patru va depinde de evoluția vaccinării.

Adriana Pistol, directorul Centrului de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, INSP:În teorie, în măsura în care va crește rata de vaccinare, nu ar trebuie să fie un val care să pună din nou probleme din punctul de vedere al severității, spitalizare și așa mai departe. Totul depinde de modalitatea în care și noi respectăm niște măsuri, trebuie să vă spun că se vede deja efectul litoralului”.

Continuă să crească și numărul cazurilor Delta din țara noastră. În urma secvențierilor făcute până acum au fost depistate aproape 360 de cazuri de Covid, varianta Delta. Practic, s-a ajuns la o proporție de peste 17%. Autoritățile din România se pregătesc pentru administrarea celei de-a treia doze de vaccin. Cel mai probabil la mijlocul lunii septembrie, începutul lunii octombrie, după ce vor veni autorizările internaționale.

În acest moment, România ocupă penultimul loc în Europa în ceea ce privește imunizarea. Asta după ce, la început, acum opt luni, eram printre primii.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite