Casa Albă transmite că dorește să evite escaladarea tensiunilor cu Beijingul ca urmare a vizitei lui Nancy Pelosi în Taiwan și reiterează că aceasta „are dreptul de a vizita Taiwanul”

John Kirby
John Kirby
3 august 2022, 07:11

Kirby a spus că preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, are dreptul să viziteze Taiwanul, dar a subliniat, de asemenea, că această călătorie nu constitue o încălcare a suveranităţii chineze sau a politicii americane de lungă durată „o singură Chină”.

„Ceea ce nu vrem este o escaladare (a tensiunilor) într-o criză sau conflict de orice fel”, le-a spus Kirby reporterilor într-un briefing de presă.”Nu există niciun motiv să amplificăm asta”, a adăugat el.

Nancy Pelosi a sosit marţi seară în Taiwan, într-o călătorie despre care a afirmat că demonstrează angajamentul neclintit al SUA faţă de insula revendicată de China, care a condamnat vizita, calificând-o drept o ameninţare la adresa păcii şi a stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan.

Kirby a mai spus că SUA vor continua să opereze pe mările şi în spaţiul aerian din Pacificul de Vest şi că regimul de la Beijing ar putea folosi „coerciţia economică” împotriva Taiwanului, fără a intra însă în detalii.

China consideră Taiwanul parte a teritoriului său şi nu a renunţat niciodată la folosirea forţei pentru a readuce sub controlul său insula. SUA au avertizat China să nu folosească această vizită ca pretext pentru o acţiune militară împotriva Taipeiului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite