Adio, taxă auto! De la 1 februarie 2017, banii nu mai pot fi returnaţi

10 februarie 2017, 12:57

De la 1 februarie 2017, odată cu abrogarea ordonanţei, a dispărut şi metoda prin care aceşti bani puteau fi returnaţi. Singura cale de atac pe care şoferii o au acum la îndemână este instanţa de judecată. Ministerul Mediului promite că în maximum o lună va veni cu o soluţie. Statul are de înapoiat românilor trei miliarde de lei.

Răzvan a cumpărat un autoturism în 2008. Acum, dacă ar vrea să-şi recupereze taxa de primă înmatriculare nu are nicio şansă. Nu mai există bază legală pentru depunerea documentelor.

„Am plătit 2.222 de lei atunci pentru a înscrie maşina şi acum, pentru că aveam posibilitatea să recuperez aceşti bani, nu am făcut-o, deoarece mi-a fost teamă că cel care o va cumpăra de la mine în momentul în care voi vrea să o înstrăinez o va ţine pe numele meu”, spune acesta.

Sute de mii de şoferi, care au cumpărat maşini între 2007 şI 2013 şi care au achitat taxa, vor însă banii înapoi. Până pe 31 ianuarie au putut să-i ceară direct la ANAF. Urmau să-i primească în termen de cinci ani, în tranşe egale, plus dobânzile aferente. De la 1 februarie însă, lucrurile s-au schimbat. Ordonanţa în care scria negru pe alb că taxele auto pot fi recuperate  a fost abrogată.

„Suntem într-o situaţie abstractă, este o situaţie de-a râsu-plânsu, până la urmă. Nu cred că s-a gândit nimeni atunci când s-a abrogat acea Ordonanţă 9 pe 2013 că, de fapt, oamenii care nu-şi vor mai putea recupera taxa de poluare şI taxa de primă înmatriculare pe cale administrativă vor da statul în judecată şi vor câştiga fără niciun fel de problemă”, explică avocatul Adrian Cuculis.

La Ministerul Mediului, într-un grup de lucru, se caută o ieşire din această situaţie.

“Vom prezenta o soluţie imediat ce toată lumea, inclusiv cetăţenii care sunt în această situaţie, îşi vor spune punctul de vedere. Un termen? Într-o săptămână, două. Nu, cred că într-o lună de zile pentru că e nevoie de dezbatere. Într-o lună de zile probabil că vom avea o soluţie”, spune ministru Daniel Constantin.

Cel mai probabil, la jumătatea lunii martie, şoferii vor primi un răspuns. Tot ce pot face cei care nu mai au nici încredere şi nici răbdare este să se adreseze instanţei.

Cine câştigă primeşte toţi banii odată. Cum rămâne însă cu cei care au depus deja documentele la ANAF şi au primit una sau două tranşe de bani? Avocaţii spun că şi ei vor trebui să se adreseze instanţei.

Taxa de primă înmatriculare a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2007.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite