Adio, Neagu Djuvara! Boierul istoriei României ne-a părăsit la 101 ani

25 ianuarie 2018, 20:08

Neagu Djuvara şi-a dorit să moară pe un vapor dar să fie înmormântat în România. Nepoata lui ne-a mărturisit că istoricul a murit cu o declarație de dragoste pe buze.

Funcţionar în Ministerul de Externe, în 1944, a avut un rol important în actul de la 23 August. A fost trimisul Regelui Mihai în negocierile cu Aliaţii. În decembrie când a aflat că Majestatea Sa a murit, Neagu Djuvara a plâns. Fiica Regelui Mihai a primit cu tristeţe vestea morţii lui Neagu Djuvara şi a transmis condoleanţe familiei.

De mult ar fi trebuit să fie în Academie, este o pildă de folosire admirabilă a limbii române. Opera lui rămâne şi, probabil, că trecerea timpului nu va face decât să sporească valoarea acestui român de excepţie” – Georgeta Filitti, istoric.

Georgeta Filitti l-a cunoscut pe Neagu Djuvara la câteva zile după Revoluţia din 1989. A fost printre primii exilaţi care a revenit în ţară, după 45 de ani de pribegie. I-a cerut Georgetei Filitti să-l ajute să le vorbească românilor.

Deunăzi îmi spunea: „Ştii, îmi face mare plăcere când venind cineva din provincie căuta în librăriile din Bucureşti un Djuvara” – Georgeta Filitti.

După 1990, Adrian Cioroianu a făcut parte din prima promoţie care l-a avut profesor pe Neagu Djuvara la Facultatea de Istorie. Preda cursuri de teorie a elitelor.

Însăşi ideea de elită era oarecum bizară, atunci, pentru că noi veneam dintr-un sistem în care istoria era făcută de mase, nu de elite. Şi el ne-a vorbit foarte frumos despre teoriile lui Paretto, despre sociologia americană, despre sociologia franceză şi era clar că venea dintr-o lume liberă în care astfel de subiecte nu erau tabu” – Adrian Cioroianu, istoric.

Când s-a întors în România lui Ion Iliescu, a dat o lecţie frumoasă de toleranţă celor care îl luaseră în vizor. S-a împrietenit cu securistul pus să-l urmărească.

Rădăcinile marelui istoric vin de la Basarab I, Vlad Ţepeş şi Radu cel Frumos. Invidiat şi contrazis de mulţi dintre istoricii români, Neagu Djuvara va rămâne mereu în sufletele românilor ca unul dintre cei mai şarmanţi boieri ai istoriei României.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite