Adina Vălean pentru TVR: Controlul la graniţe să fie doar de 15 minute, incluzând verificarea documentelor, verificarea temperaturii şoferului

Comisia Europeană caută soluţii pentru deblocarea situaţiei din punctele de frontieră, astfel încât şoferii să nu mai aștepte ore în șir până când sunt verificați. Comisarul European pentru Transport Adina Vălean a cerut culoare verzi pentru tranzit și ca autoritățile din fiecare țară să evite dublul control. În plus, oficialul european a făcut apel la reprezentanţii statelor UE să se gândească în aceste momente că este importantă aprovizionarea cetăţenilor cu medicamente, iar vieţile celor afectaţi de coronavirus depind de unele aparate care se fabrică pe teritoriul blocului comunitar.

26 Martie 2020, 19:48 Știrile TVR |
Adina Vălean cere culoare verzi pentru tranzit
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Într-un interviu pentru Ştirile TVR, Adina Vălean a explicat că sunt probleme la frontierele mai multor state din cauza măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului, însă Comisia este într-un permanent contact cu autorităţile naţionale şi oficialii europeni au fost făcute o serie de propuneri pentru deblocarea punctelor de trecere.

"Am propus măsura nediscriminării, statele membre ar avea obligaţia să nu discrimineze între camioanele unor ţări sau conduse de cetăţenii diverselor state membre. Un principiu la care ţinem foarte mult. Noile măsuri cer ca tot controlul la graniţe să fie doar de 15 minute, incluzând verificarea documentelor, verificarea temperaturii şoferului. Dacă aceasta este bună (temperatura, n.red.), el nu ar trebui pus în carantină. Toate aceste sunt elemente pe care noi le-am indicat în documentul transmis tuturor statelor membre, astfel încât noi sperăm, cu o monitorizare bună şi cu facilitarea dialogului între statele membre, să rezolvăm problemele care apar la graniţe. Să ştiţi că şi la graniţa România-Bulgaria are destul de multe probleme, ştiu că Ministerul Transporturilor este foarte activ", a declarat Adina Vălean pentru Ştirile TVR.

Comisarul European pentru Transport a discutat cu responsabilii din ţările unde este îngreunat traficul la frontiere şi a cerut puncte comune de trecere, astfel încât şoferii să nu aştepete la ghişeele din ambele ţări.

"O idee pe care noi am vrea să o vedem implementată este ca la frontiera între două state, să nu existe un dublu control. Încercăm să promovăm această idee, într-o decizie comună, statele membre să facă un singur punct de control între ele, astfel încât un camion cu marfă să nu fie verificat şi la ieşirea dintr-o ţară, şi la intrarea în cealaltă pentru că ar fi o dublare a timpului, care nu are niciun sens", a punctat Comisarul European.

Adina Vălean a făcut un apel la toate cele 27 de state membre să permite trecerea mai rapidă a transportatorilor, mai ales în această perioadă de criză. Oficialul european susţine că  este esenţial ca fabricile de medicamente să aibă toate substanţele chimice pentru a continua producţia. De asemenea, aceasta a mai spus că spitalele au nevoie de aparate pentru ventilaţie mecanică în lupta cu coronavirusul, iar componentele pentru ele vin din mai multe ţări. În cazul blocării unor transporturi cu aceste componente, ventilatoarele nu pot fi produse.

"Un concept pe care l-am lansat de la bun început este acela că toate bunurile trebuie să treacă. Nimeni nu poate, într-o piaţă comună atât de interdependentă, cum este piaţa europeană, să decidă o listă de produse prioritare. Poate fi vorba de produse alimentare. În această perioadă de criză ele sunt necesare. Dar şi componentele pentru diverse sectoare de producţie. Cine poate hotărî ce substanţă chimică trece cu prioritate? Pentru producerea unui medicament este nevoie de foarte multe substanţe chimice. Pentru producţia de medicamente este nevoie de plastic, de exemplu, pentru ambalare şi prezentarea lor în condiţii de siguranţă către public. Dacă vorbim de celebrele ventilatoare de care au nevoie spitalele, fiind sute de componente care intră în producţia unui ventilator. Dacă un component lipseşte, ventilatorul nu poate fi produs", a adăugat Vălean.

Sectorul Transporturilor este puternic afectat de virusul care s-a răspândit în toată Uniunea Europeana, iar Executivul de la Bruxelles a luat o serie de masuri economice pentru a veni în sprijinul celor care au fost nevoiţi să îşi sisteze afacerile în această perioadă.

"Pentru a ajuta statele membre, Comisia a luat câteva măsuri de natură economică şi în sprijinul sectorului de Transporturi. Mă refer la eliminarea obligaţiei e a respecta anumite reguli bugetare, la nivel european. De asemenea, relaxarea totală a regulilor privind ajutorul de stat, plus flexibilizarea utilizării fondurilor structurale şi de coeziune pentru a răspunde sectoarelor care se află  în criză. Toate acestea sunt măsuri luate pentru a uşura reglementarea de la nivel european şi de a permite statelor membre să investească atât cât pot în sectoarele aflate în pericol. La nivelul Comisiei Europene căutăm să identificăm reguli, soluţii pentru a acoperi această diferenţă de capacitate economică între statele membre şi a putea facilita şi pentru statele membre mai puţin "bogate" posibilitatea de a ajuta economic", a mai spus Comisarul European pentru TVR.

Liderii europeni monitorizează zilnic situaţia din fiecare stat membri şi vor lua noi decizii dacă lucrurile se vor schimba în perioada următoare.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 27°C 25°C
CONSTANTA 18°C 24°C
CRAIOVA 29°C 30°C
BRASOV 24°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI