Adina Vălean: Transportatorii rutieri din Ucraina și Republica Moldova vor avea în curând acces liber în spațiul comunitar

Transportatorii rutieri din Ucraina și Republica Moldova vor avea acces mai ușor în Uniunea Europeană. Comisia vrea ca, pe durata războiului, să le permită acestora să tranziteze ţările membre fără să mai aibă nevoie de permise speciale. Liberalizarea parţială ar debloca lanţurile de aprovizionare și ar asigura securitatea alimentară. Oficialii din Ministerul Transporturilor se așteaptă ca România să devină unul dintre cele mai importante centre logistice pentru mărfurile celor două ţări.

11 Aprilie 2022, 13:35 (actualizat 11 Aprilie 2022, 18:46) Știrile TVR |

Exporturile Ucrainei prin porturile de la Marea Neagră sunt blocate din cauza războiului. Și Republica Moldova e afectată, în condițiile în care transportatorii săi operau prin portul Odesa.

Comisia Europeană vrea să le permită celor două țări să transporte mărfuri, cu mai puține restricții, pe teritoriul statelor membre, pe durata conflictului.

Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi: Vor avea acces nelimitat la permise de tranzit și de operațiuni bilaterale, ceea ce sperăm să faciliteze exportul pe rutier. În paralel, trebuie să lucrăm la soluții  cu volume mai mari, feroviarul și navalul. Statele membre trebuie să ne dea OK-ul, sper să se întâmple asta săptămâna asta.

Reprezentanții Ministerului Transporturilor se așteaptă ca România să devină unul dintre cele mai importate centre logistice pentru cele două țări.

Deja volumul de mărfuri din portul Constanța e în creștere, după ce activitatea portului Odesa e blocată din cauza războiului.

Ionel Scrioşteanu, secretar de stat, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii: Toate fluxurile de marfă care urmează să vină spre Ucraina sau care urmează să plece din Ucraina, urmează să tranziteze și să folosească portul Constanța. Am început să evacuăm parte din vagoanele nefolosite din portul Constanța tocmai ca să punem în valoare legătura naval-feroviar.

Ion Lixandru, vicepreşedinte, Asociaţia Română de Logistică: România devine un hub operaţional pentru tot ce înseamnă importul către Ucraina de produse de strictă necesitate şi bineînţeles exportul de cereale, ţinând cont de facilităţile noastre din Galaţi pe Dunăre şi pe barje, din portul Constanţa pe mare, şi bineînţeles pe rutier.

Analiștii sunt reticenți că deblocarea exporturilor va opri scumpirile.

De exemplu, prețul grâului a crescut de la începutul conflictului cu 30 la sută. Și unele materiale de construcții sunt acum mai scumpe.

Florin Constantin, analist al pieţei agricole: Principalele provocări sunt un cost mai crescut la exportul pe cale terestră, fie rutieră, fie feroviară, în raport cu livrarea prin porturile de la Marea Neagră. Cred că aceste prețuri se vor menține la aceste niveluri foarte înalte atât timp cât nu vom avea o clarificare a conflictului din Ucraina.

Pentru șoferii ucraineni și permisele de conducere, și certificatele de recunoaștere profesională ar urma să fie recunoscute în Uniunea Europeană.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 37°C
IASI 33°C 35°C
CLUJ 33°C 33°C
CONSTANTA 26°C 28°C
CRAIOVA 33°C 33°C
BRASOV 30°C 31°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI