Adina Vălean, despre certificatul verde: Are rolul de a ușura călătoriile, dar decizia va rămâne la nivelul țărilor europene. Ne așteptăm ca înainte de sezonul de vară să avem adoptată această reglementare

Comisia Europeana a prezentat un plan cu privire la certificatul  verde digital, care le va permite europenilor vaccinați sau cu test COVID negativ să călătorească în interiorul Uniunii. Comisarul european Adina Vălean a explicat că pașaportul verde este un instrument tehnic, o unificare a documentelor legate de pandemie, astfel încât ele să fie folosite ușor de folosit la graniță.

17 Martie 2021, 13:10 (actualizat 17 Martie 2021, 15:26) |

Planul își propune să relanseze industria turismului pe continent, aruncată de pandemie într-o criza gravă.

Comisarul european Adina Vălean a declarat la TVR că  certificatul verde digital va fi reglementat înainte de sezonul de vară.

Ceea ce propune Comisia astăzi nu este un pașaport, ci este un instrument tehnic, o unificare a documentelor legate de pandemie la nivel european, astfel încât ele să fie folosite ușor de către cei care au nevoie de ele la trecerea la frontieră, a explicat Adina Vălean.

Acest pașaport nu este în sine un document care să-ți asigure libera circulație, ci este un document care să fie ușor recunoscut la graniță, să ușureze trecerea trasfrontalieră către țări care solicită un astfel de document, eventual  pentru ridicarea altor restricții, a adăugat Adina Vălean.

Acest document va fi unic la nivel european.

Comisia Europeană a adoptat documentul pentru reglementarea pașaportului verde și urmează să fie aprobat de Consiliu European și de Parlamentul European.

Noi ne așteptăm ca înainte de sezonul de vară, să avem adoptată această reglementare, la începutul lunii iunie să fie deja adoptată, a spus Adina Vălean.

Instrumentul are designul necesar pentru a ușura călătoriile, dar decizia dacă se cere un astfel de document sau nu, va rămâne la nivelul țărilor europene, a subliniat comisarul european

Comisia Europeană propune o adeverinţă electronică verde pentru a facilita libera circulaţie

Comisia Europeană propune miercuri crearea unei adeverinţe electronice verzi pentru a facilita libera circulaţie, în condiţii de siguranţă, în interiorul UE, în timpul pandemiei de COVID-19, informează un comunicat al executivului comunitar.

Adeverinţa electronică verde va constitui dovada că deţinătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19.

Adeverinţele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, şi vor include un cod QR care să le garanteze securitatea şi autenticitatea. Comisia Europeană (CE) va institui un portal pentru a se asigura că toate adeverinţele pot fi controlate în întreaga UE şi va sprijini statele membre în ceea ce priveşte punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a adeverinţelor.

Statele membre au în continuare responsabilitatea de a decide ce restricţii în materie de sănătate publică pot fi eliminate pentru călători, dar vor trebui să aplice aceste derogări în acelaşi mod călătorilor care deţin o adeverinţă electronică verde.

"Adeverinţa electronică verde oferă o soluţie la nivelul UE pentru a garanta faptul că cetăţenii UE beneficiază de un instrument digital armonizat menit să sprijine libera circulaţie în UE. Acesta este un mesaj pozitiv, care vine în sprijinul redresării economice", a declarat vicepreşedinta CE pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova.

"Principalele noastre obiective sunt acelea de a oferi un instrument uşor de utilizat, nediscriminatoriu şi sigur, care să respecte pe deplin protecţia datelor. Şi depunem în continuare eforturi în direcţia convergenţei internaţionale cu alţi parteneri", a adăugat ea, citată în comunicat.

"Deţinerea unei adeverinţe electronice verzi nu va constitui o condiţie prealabilă pentru libera circulaţie, iar persoanele care nu deţin o astfel de adeverinţă nu vor face nicidecum obiectul unor discriminări. O abordare comună la nivelul UE ne va ajuta nu numai să restabilim treptat libera circulaţie în interiorul UE şi să evităm fragmentarea, ci va fi şi o şansă de a exercita o influenţă asupra standardelor mondiale şi de a da un exemplu, întemeindu-ne pe valorile noastre europene, cum ar fi protecţia datelor", a afirmat la rândul său comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders.

 

 

 

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 7°C
IASI 2°C 6°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 4°C 6°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 1°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI