Adina Florea, procuror general adjunct la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa - propunerea ministrului Justiției pentru șefia DNA. Tatăl ei e consilier județean PSD

Ministrul Justiţiei are un procuror preferat pentru şefia DNA: pe Adina Florea, din Constanţa. Este un nume controversat în opinia unora, pentru că numele ei apare într-un dosar care este in lucru la DNA Bucureşti, iar tatăl ei este consilier PSD de Constanţa. Ea a primit nominalizarea emoţionată şi anunţă că, dacă va fi desemnată să conducă DNA, va începe cu o evaluare a procurorilor anticorupție.

06 Septembrie 2018, 07:50 (actualizat 06 Septembrie 2018, 19:41) Știrile TVR |
Propunerea pentru DNA, cu legături în PSD
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În proiectul de management cu care a câștigat încrederea ministrului Justiției, Adina Florea scrie că au existat derapaje la DNA în ultimii ani.

Face trimitere și la raportul lui Tudorel Toader privind activitatea managerială de la DNA, pe baza căruia s-a cerut demisia fostei șefe.

Întrebată care vor fi primele măsuri pe care le va lua în calitate de șef al DNA, Adina Florea a răspuns că va face o evaluare a Direcției atât la nivelul structurii centrale, cât și a serviciilor teritoriale.

Adina Florea este parte într-un dosar aflat în lucru la DNA, structura centrală. E începută urmărirea penală doar cu privire la faptă, precizează DNA.

"Dosarul la care faceți referire se află în lucru pe rolul DNA - Structura Centrală, în cauză fiind începută urmărirea penală doar cu privire la faptă ("in rem"). Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă". (Sursa: Răspuns DNA)

Adina Florea: "Mie nu mi-a adus nimeni la cunoştinţă nicio acuzaţie. Probabil este un dosar în care este începută urmărirea penală in rem".

Florea are un apartament în Constanța, primit donație în 2015, și un autoturism cumpărat în 2007. Are un depozit în lei și unul în euro. Are un credit de 45.000 de euro.

Tatăl procuroarei este consilier județean PSD.

Adina Florea: "Tatăl meu este părintele meu, n-am să mă dezic niciodată de el. Dar asta nu înseamnă că vom intra în conflict. De 28 de ani îmi desfăşor această activitate fără a avea niciun fel de conflicte".

Dumitru Florea, consilier județean PSD Constanța: "Eu sunt consilier judeţean în al şaselea mandat. Vă dați seama - ea a crescut lângă mine şi eu am crescut cu ea. Dar nu asta e problema, că sunt consilier judeţean".

Membrii puterii și ai opoziției au fost deopotrivă reținuți în a lăuda sau a critica propunerea făcută de ministru pentru conducerea DNA.

Propunerea ministrului Justiției are cum nevoie de avizul CSM. Este consultativ, dar precede decizia finală a președintelui Klaus Iohannis.

__________________________________________

UPDATE Telejurnal 14.00 Adina Florea este în prezent procuror general-adjunct la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, a transmis Vlad Ungar, pentru Telejurnal. Adina Florea are o experiență de 27 de ani în magistratură, iar timp de 16 ani a lucrat ca manager. Și-a început cariera la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, în 2010 a devenit prim-procuror al acestui parchet, apoi a trecut la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța. Proiectul său de management pentru DNA l-a convins pe Tudorel Toader. Ne-a spus că a primit vestea extrem extrem de emoționată.

UPDATE: Adina Florea este propunerea Ministrului Justiției pentru functia de procuror-şef al DNA. Anunțul a fost făcut pe pagina de internet a Ministerului  Justiției.

Iată anunțul: "În urma desfășurării procedurii de selecție care a avut loc în  perioada  6 august - 4 septembrie 2018, la sediul Ministerului Justiției, vă aducem la cunoștință faptul că propunerea ministrului  justiției Tudorel TOADER pentru numirea în funcția de procuror șef al  Direcției Naționale Anticorupție este doamna Adina FLOREA. În conformitate cu dispozițiile art. 54 alin. 1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, urmează ca această propunere să fie transmisă Consiliului Superior al Magistraturii în vederea obținerii avizului consultativ, și ulterior, Președintelui României, domnul Klaus IOHANNIS, pentru numirea în funcție".

 

Cei şase procurori admişi la selecţia pentru conducerea DNA şi care au susţinut interviurile luni şi marţi cu ministrul Justiţiei sunt:

- Sorin Armeanu - prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui,

- Andrei Bodean - procuror la DNA Constanţa,

- Adina Florea - procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, în prezent delegată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa

- Nicolae Lupulescu - procuror militar,

- Gabriela Scutea - fost procuror general adjunct al României

- Paula-Nicoleta Tănase - procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.

Anunțul va fi publicat pe site-ul www.just.ro și transmis secției pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii, pentru avizul consultativ.

Propunerea va merge spre avizare la CSM. Avizul este consultativ.

Indiferent dacă avizul este pozitiv sau negativ, propunerea va nerge la președintele Klaus Iohannis, care poate face numirea șefului DNA.

Într-o postare făcută aseară pe Facebook, ministrul Justiției a afirmat că nu va discuta la Cotroceni despre propunerea pentru șefia DNA.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 7°C 7°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI