Adevărul despre eșecurile umilitoare ale Rusiei în Ucraina se strecoară încet în presa Kremlinului. „Oamenii nu se mai pot abține”

De săptămâni întregi, pe canalele Telegram necenzurate ale naționaliștilor duri și ale bloggerilor militari ruși au existat o serie de critici furioase la adresa comandanților militari ai Rusiei, pe fondul unei contraofensive uimitoare ucrainene în regiunea Harkov și în alte părți, care a provocat pierderi substanțiale Rusiei, relatează RFE/RL.

04 Octombrie 2022, 13:54 (actualizat 04 Octombrie 2022, 15:38) Știrile TVR |
Foto: Shutterstock

Acum, odată cu victoria ucrainenilor în weekend la Liman, un oraș din regiunea Donețk și un nod feroviar strategic la sud-est de Harkov, aceste critici izbucnesc în văzul publicului larg, ajungând pe primele pagini ale unora dintre cele mai influente ziare din Rusia.

Aceasta este o problemă serioasă pentru armata rusă și, eventual, pentru Kremlin.

„Nu aș prezice o lovitură de stat iminentă. Dacă ar exista una, aproape că am fi ultimii care să afle despre asta, aceste lucruri se întâmplă destul de repede când se întâmplă”, a spus James Nixey, care conduce Programul Rusia și Eurasia la centrul de reflecție Chatham House din Londra. „Dar, evident, există o nemulțumire tot mai mare în eșaloanele superioare ale Rusiei legate de cursul războiului, iar asta se manifestă în diferite moduri, oamenii nu se mai pot abține.”

„Problema este că strânsoarea lui Putin este prea puternică pentru ca oamenii să se mobilizeze, să se consolideze și să formeze o alianță, să se miște împotriva lui”, a spus el pentru RFE/RL. „Personal, cred că elita rusă nu a fost niciodată la fel de expusă riscului de colaps cum se întâmplă acum.”

De-a lungul celor 23 de ani de putinism, mass-media, cândva liberă a Rusiei, a fost adusă cu botul pe labe. După invazia din 24 februarie, liderul de la Kremlin a semnat o legislație care, în multe cazuri, incriminează relatarea independentă a războiului, precum și critica și disidența, prin interzicerea „discreditării forțelor armate”.

Acest lucru s-a potrivit cu închiderea unora dintre cele mai cunoscute posturi independente ale țării, cum ar fi postul de radio Ekho Moskvy și ziarul Novaya Gazeta. Chiar și resursele de pe internet și companiile de social media precum Facebook, Twitter și VK au fost cenzurate sau „îmblânzite”.

Cu toate acestea, aplicația de mesagerie Telegram a rămas necenzurată de autoritățile ruse. Rezultatul a fost un val de informații, critici și discuții, inclusiv despre cât de rău merge războiul pentru forțele ruse.

Iar bloggerii militari pro-ruși au profitat din plin.

În Rusia, discuțiile cu privire la eșecurile timpurii ale armatei în Ucraina au fost interzise. Chiar și după ce forțele ruse nu au reușit să cucerească Kievul în primele săptămâni ale invaziei, zădărnicite de apărarea ucraineană, comandanții și bloggerii ruși au caracterizat retragerea și mutarea forțelor în Donbas - regiunile Donețk și Lugansk - ca fiind doar o decizie tactică.

Kremlinul a schimbat mai mulți ofițeri de top, a reorganizat structura de comandă și chiar a demis mai mulți comandanți.

Înainte de anunțul din 21 septembrie, când Putin a decretat mobilizarea „parțială”, Igor Girkin, un fost ofițer de informații care a jucat un rol esențial atunci când războiul a izbucnit pentru prima dată în Donbas în 2014, se remarcase ca un critic deschis al armatei ruse și ceruse săptămâni întregi lui Putin să ordone o mobilizare generală.

Pe 2 octombrie, la o zi după ce Ministerul rus al Apărării a confirmat retragerea din Liman, Girkin a postat o fotografie a generalului Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al Forțelor Armate, și l-a criticat aspru. De asemenea, l-a atacat pe comandantul superior al Districtului Militar Central, generalul colonel Aleksandr Lapin, și chiar pe ministrul Apărării Serghei Șoigu, pe care Girkin l-a batjocorit în repetate rânduri numindu-l „mareșalul de placaj”.

„Acest tovarăș ar trebui sărbătorit pentru toate victoriile noastre în actuala operațiune militară specială”, a scris Girkin sarcastic, referindu-se la Gherasimov.

Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei, a fost și mai deschis în criticile sale la adresa armatei. Pe 1 octombrie, el l-a acuzat pe Lapin că nu a furnizat comunicații și provizii adecvate. El a propus, de asemenea, luarea unor măsuri mai drastice, inclusiv utilizarea unei arme nucleare tactice împotriva Ucrainei.

Criticile sale au fost întărite de Evgheni Prigojin, patronul faimoasei companii de mercenariat Wagner, cu strânse legături la Kremlin.

„Declarația expresivă a lui Kadyrov, desigur, nu este deloc în stilul meu”, a spus Prigojin. „Dar pot spune... Trimiteți-i pe toți ăia ăia desculți, cu mitraliere, în față.”

Pe 2 octombrie, tabloidul Komsomolskaya Pravda, care a susținut invazia rusă, a publicat un articol sincer al principalului său corespondent de război, care descrie înfrângerea trupelor ruse și „motivele tipice pentru ceea ce s-a întâmplat. ”

„S-a vorbit despre ei după retragerea din regiunea Harkov: lipsa de forțe, erorile unor oficiali militari în organizarea apărării”, a scris reporterul. „Și rezervele care au ajuns cu întârziere și lipsa de coordonare între diferitele unități de la sol și lipsa echipamentului modern de recunoaștere”, a continuat el.

„Riscul încercuirii sau al captivității rușinoase a devenit prea mare, iar comandamentul rus a luat decizia de a se retrage”, a scris el.

Chiar și pe principalele canale TV de stat ale țării, care servesc drept sursă principală de știri pentru marea majoritate a rușilor, tonul din ultimele zile a devenit mai sobru. Principalele emisiuni de seară din 2 octombrie au evitat menționarea explicită a înfrângerii și retragerii din Liman.

La postul Rusia-1, care este urmărit de milioane de telespectatori, gazda bombastică a emisiunii emblematice de duminică seara, Dmitri Kiseliov, a vorbit despre o situație „dificilă” în Donbas.

Și într-un talk-show de seară la Rusia-1, ale cărui dezbateri radicale au devenit o tribună a mesajelor anti-occidentale ale Kremlinului, Vladimir Soloviov, unul dintre cei mai zeloși propagandiști ai lui Putin, a avertizat că, chiar dacă mobilizarea continuă, rușii nu ar trebui să se aștepte la vești bune pe termen scurt.

„Asta înseamnă că, pentru o anumită perioadă de timp, lucrurile nu vor fi ușoare pentru noi. Și acum nu ar trebui să ne așteptăm la vești bune”, a spus Soloviov.

Înfrângerea Rusiei de la Liman și critica stridentă au contrastat cu producția triumfătoare pe care Kremlinul a organizat-o cu o zi înainte de căderea acestui bastion, când Putin a găzduit o ceremonie grandioasă de proclamare a anexării a patru regiuni ucrainene, inclusiv a celei în care se află Liman.

„Principalul rezultat [al discursului] este că Putin nu se va opri, indiferent de costuri. Discursul a fost incoerent și împrăștiat, sugerând că nu există o strategie clară”, a declarat Margarita Zavadskaya, politolog la Centrul finlandez de studii ruse și est-europene de la Universitatea din Helsinki.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 7°C
IASI 3°C 6°C
CLUJ 4°C 8°C
CONSTANTA 11°C 14°C
CRAIOVA 8°C 7°C
BRASOV 7°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI