Aderarea României la Schengen | Austria se opune, în timp ce preşedintele Iohannis speră la negocieri favorabile. Bode: Problemele de migraţie cu care se confruntă Austria nu pot fi imputate României

Austria spune un NU categoric României în privinţa aderării la Schengen. Dar preşedintele Klaus Iohannis speră în continuare la negocieri favorabile, până pe 8 decembrie când Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al Uniunii Europene va da decizia finala: România intră sau nu în Schengen acum. Şi dacă nu, cum continuă acest capitol pentru ţara noastră. Preşedintele Klaus Iohannis şi cancelarul Austriei s-au întâlnit astăzi în Albania, la Tirana, unde are loc o reuniune a statelor UE cu ţările din Balcanii de Vest.

06 Decembrie 2022, 18:55 Știrile TVR |

La reuniunea din Albania sunt prezenţi toţi liderii statelor membre care pot influenţa un răspuns favorabil pentru noi în negocieri şi unde se discută exact despre argumentul invocat de Austria împotriva României, adică migraţia ilegală din Uniune.

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat speranţa că partea română va reuşi să-i convingă pe oficialii austrieci că locul României este în Schengen.

Bulgaria pare în schimb resemnată.

Cancelarul Austriei nu dă însă un singur un pas înapoi. Spune că sunt 75 000 de migranţi neînregistraţi în ţara sa, care au ajuns ilegal trecând graniţa Uniunii. Iar primirea României şi a Bulgariei în Schengen ar înrăutăţi situaţia.

Oficialii şi diplomaţii români fac zilele acestea ultimele eforturi ca ţara noastră să fie acceptată în spaţiul european de liberă circulaţie.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a fost la Viena pentru a discuta cu omologul său. Şi afirmă că problemele de migraţie cu care se confruntă Austria nu pot fi imputate României. La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, face apel la prietenia tradiţională a Austriei.

Ambasadorul României la Viena a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui austriac Alexander Van der Bellen, în care îşi exprimă uimirea faţă de schimbarea de atitudine a guvernului federal împotriva României.

Emil Hurezeanu spune că este îngrijorat că jocurile politice interne din Austria ar putea deteriora relaţiile dintre cele două ţări.

Andi Radiu, jurnalist român stabilit în Austria, a explicat pentru TVR Info că presa de acolo este favorabilă României, iar populaţia nu este interesată de subiect.

În cazul unei respingeri, miniştrii de Interne din UE trebuie să stabilească următorul calendar al aderării României la Schengen şi dacă se reia de la capăt toată procedura sau mai trebuie să trecem doar linia de sosire la o dată stabilită ulterior.

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA -2°C 0°C
BRASOV -5°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI