Aderarea la Schengen, emoții pentru o decizie unanimă - speranțe în lobby-ul președintelui Klaus Iohannis în rândurile popularilor europeni și în așteptatul plan al Comisiei Europene privind imigrația ilegală

Vot pozitiv în Parlamentul Suediei pentru intrarea României în spațiul Schengen. Guvernul olandez a decis că va accepta aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar va bloca aderarea Bulgariei, întrucât consideră că această ţară nu întruneşte condiţiile necesare. Avem însă în continuare emoții cu o decizie unanimă pe 8 decembrie, în Consiliul JAI. Opoziţia Austriei i-a prins în ofsaid pe guvernanţi. În aceste condiții, speranțele sunt în lobby-ul pe care îl va face preşedintele Klaus Iohannis printre popularii europeni, inclusiv cei austrieci, dar şi în mult aşteptatul plan al Comisiei Europene pentru reducerea imigraţiei ilegale.

02 Decembrie 2022, 21:28 (actualizat 02 Decembrie 2022, 22:26) Știrile TVR |

Klaus Iohannis, preşedintele României, pe 23 noiembrie: "S-a vehiculat prea repede termenul de 8 decembrie ca și un fel de termen final. (...) Sunt state membre din Uniune care mai au întrebări pentru noi. (...) Există posibilitatea ca această decizie să fie amânată cu o lună sau cu două luni."

Declarația președintelui Iohannis a venit chiar în ziua în care Austria anunța că nu este de acord cu intrarea României și a Bulgariei în spațiul Schengen.

Totuși, în COREPER, Comitetul reprezentaților permanenți, s-a dat un semnal favorabil. Reprezentantul Olandei a anunțat că Parlamentul țării sale va da un vot pozitiv, în favoarea României, dar unul negativ în privința aderării Bulgariei.

Poziția Austriei a rămas însă neschimbată.

Autoritățile de la București își pun speranța în două evenimente. Unul dintre ele se consumă chiar în aceste zile: o întrunire a popularilor europeni în Grecia, reuniune la care participă și președintele Klaus Iohannis.

Rareș Bogdan, europarlamentar: "Entitatea EPP din Parlamentul European pune presiune pe premierul Nehammer pentru a accepta accesul României. (...) La reuniunea de la Atena, președintele Klaus Iohannis va avea o discuție tete-a-tete cu cancelarul Nehammer și să sperăm că va reuși să aducă garanții în plus."

Mai există și o altă oportunitate. Înainte de Consiliul JAI, pe 6 decembrie, Comisia Europeană va prezenta un plan pentru combaterea și controlul migrației ilegale la nivel european.

Cristian Pîrvulescu, analist politic: "Austria a încercat să obţină o serie de înlesniri şi speră să mai primească o serie de avantaje în ceea ce priveşte politicile de migraţie, astfel încât să-şi schimbe poziţia. (...) Problema (...) este legată în primul rând de electoratul austriac, care priveşte cu foarte mare neîncredere migraţia."

Autoritățile de la București au pe masă și două scenarii de avarie: o propunere de decuplare a țării noastre de Bulgaria sau amânarea deciziei JAI.

Victor Negrescu, europarlamentar: "Într-adevăr a apărut şi acest scenariu al decuplării României de Bulgaria. Tehnic s-ar putea face acest lucru. (...) Mai facil pentru noi este să intrăm împreună (...) sau o amânare cu o dată precisă, a celor trei state, la pachet."

Vlad Botoș, eurodeputat: "Orice amânare nu este benefică pentru România. De la 1 ianuarie 2023, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene va fi preluată de Suedia. (...) Nu vreau să ajungem în anul 2025 când această problemă să ajungă din nou pe tapet."

Suedia a dat vineri un vot în Parlament pentru aderarea României.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 1°C
IASI 0°C 1°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 4°C 1°C
CRAIOVA 1°C 4°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI