Acuzaţii legate de licitaţia pentru fregate. La Tribune: România favorizează Damen, deşi Naval Group avea o ofertă mai bună

27 decembrie 2018, 21:25

Jurnaliştii francezi susţin că executivul de la Bucureşti îi favorizează pe olandezii de la Damen, companie care deţine 49% din şantierul naval Galaţi, unde statul este acţionar majoritar. Potrivit La Tribune, ofertele participanţilor la licitaţia pentru corvete ar fi: 1,20 miliarde de euro- Naval Group din Franţa, 1,25 miliarde de euro-Damen şi 1,34 miliarde de euro – italienii de la Fincantieri.

„Mi se pare forţată şi neuzuală atitudinea părţii franceze, pentru că e exclusiv dreptul părţii române să-şi aleagă partenerul care oferă cele mai avantajoase condiţii şi din punct de vedere tehnic şi comercial. Este un contract de valoare foarte mare pentru partea română„, susţine gl.(r.) Decebal Ilina, fost şef al înzestrării Armatei.

Câştigătorul licitaţiei ar fi trebuit anunţat în octombrie, însă Armata a precizat că în procedură e prevăzut un al doilea şi ultim termen, care va expira pe 12 ianuarie.

Iniţial, contractul pentru cele patru corvete a fost încredinţat direct olandezilor de la Damen, în timpul guvernării tehnocrate. Ulterior, Guvernul PSD a decis să organizeze o licitaţie, al cărei câştigător va fi anunţat luna viitoare. Firma care va obţine contractul de 1,6 miliarde de euro va fi obligată să producă în România navele. Prima corvetă trebuie predată marinei în trei ani, iar întreg contractul ar trebui finalizat în cel mult şapte ani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite