Acuzaţii la adresa medicilor. Cardiologii, pediatrii, chirurgii și ginecologii sunt pe primele locuri

30 martie 2018, 19:37

Uitaţi cum stau pacienţii la Bârlad, la spital, de trei ore pe targă, fără să-i facă nimic, se plângea fiul unui pacient.

Tatăl său, de 84 de ani, suferise un atac cerebral. A fost trimis de la un doctor la altul, dar niciunul nu l-ar fi consultat atent, spune bărbatul. Mai mult, medicul de gardă s-ar fi înfuriat când l-a văzut că filmează şi a cerut pazei să-l scoată din spital.

Conducerea spitalului din Bârlad le-a cerut explicaţii medicilor. Purtătorul de cuvânt a declarat că, de fapt, bătrânul avea atrofie, nu atac cerebral.

Revoltată, familia a cerut şi intervenţia Ministerului Sănătăţii.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: E o problemă de management al cazului respectiv. Trebuie rezolvate şi luate măsuri. Avem o problema cu malpraxisul. Vom promova o nouă lege a malpraxisului și atunci probabil că lucrurile se vor rezolva, dar nu putem învinui doar medicii.

Dotarea precară sau unele reguli interne care ţin cont mai mult de bani decât de partea medicală sunt pe lista deficienţelor, în cazurile analizate la Colegiul Medicilor.

La urgenţe, specialiştii coboară târziu să vadă pacienţii. Unii fac tratamente sau intervenţii fără consimţământul informat. Nu cer ajutorul altor colegi, în cazurile grave sau nu trimit fragmentele extirpate la analiza esenţială în caz de cancer.

Prof. dr. Radu Vlădăreanu, Comisia Superioară de Disciplină a Colegiului Medicilor din România: Dacă medicul ar dovedi mai multă empatie, o comunicare mult mai bună cu pacientul, un umanism mai mare, cu siguranţă nu ar fi ajuns să fie reclamat.

Numărul plângerilor scade an de an. Dintre cei 102 medici judecaţi, anul trecut, la Comisia Superioară de Disciplină a Colegiului, 19 au fost sancţionaţi. Majoritatea – cu mustrări. Şase au primit avertismente. Unui chirurg i s-a interzis să profeseze o lună şi i s-au impus cursuri de perfecţionare. Un medic de la Urgenţe a primit vot de blam.

dr. Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România: Se plâng la Colegiul Medicilor în speranţa de a obţine de acolo despăgubiri. Nu, Colegiul Medicilor nu dă despăgubiri.

Colegiul dă sancţiuni. Cele mai multe i-au vizat pe cardiologi, pediatri, pe medicii de la urgenţă, dar şi pe chirurgi şi ginecologi. Cei din urmă, dar şi anesteziştii au fost şi cei mai reclamaţi.

Colegiul a constatat deficienţe şi în anchetele din teritoriu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă