Acuzații dure la adresa Interpol, pe fondul crimelor de război din Ucraina: „A devenit un instrument al dictatorilor”

Avizul roșu al Interpol
Avizul roșu al Interpol
13 octombrie 2022, 12:26

Ucraina a deschis aproximativ 35.000 de anchete pentru crime de război de când Rusia și-a declanșat invazia. Serviciul de securitate al țării, SBU, și Consiliul Uniunii Europene au identificat cetățeni ruși suspectați de violarea, uciderea și torturarea civililor ucraineni.

Cu toate acestea, Interpol a emis în mod public doar două notificări roșii pentru rușii căutați de Ucraina. Bărbații, Efrem Aloian și Iusup Abuev, sunt acuzați de jaf și tentativă de omor. Nu este clar când au fost emise avizele.

Criticii spun că, deși regulile Interpol îi interzic să gestioneze cazurile „cu caracter politic, militar, religios sau rasial”, nu a avut nicio reținere în a emite notificări roșii pentru inamicii Kremlinului. Bill Browder, un finanțator britanic care a căzut din grațiile lui Vladimir Putin după ce a făcut lobby în SUA pentru sancționarea oficialilor ruși suspectați de încălcarea drepturilor omului, a fost arestat pentru scurt timp în Spania, în 2018, pe baza unui mandat Interpol emis la cererea Moscovei.

„Interpolul a devenit un instrument al dictatorilor prin care aceștia își urmăresc dușmanii și va eșua lamentabil în misiunea de bază dacă nu-i va urmări pe ucigașii și violatorii din armata rusă care au comis crime de război șocante”, a spus Browder, fondatorul Hermitage Capital Management.

Evgheni Lavrenciuk, un regizor de operă ucrainean, a fost închis anul acesta în Italia pentru mai bine de două luni, după ce a fost arestat în baza unui mandat de notificare roșie cerut de Rusia. El a fost acuzat de infracțiuni financiare la Moscova, unde a locuit până la anexarea Crimeei în 2014. A fost eliberat după ce Interpol a decis că acuzația împotriva sa era motivată politic.

Trupele ruse au ucis civili neînarmați în orașe din întreaga Ucraine, inclusiv în Bucea, unde cadavrele a zeci de persoane, unele cu brațele legate la spate, au fost descoperite după ce Ucraina a recucerit orașul în martie, amintește The Times. Kremlinul insistă că mărturiile martorilor, videoclipurile și imaginile din satelit care au surprins forțele sale săvârșind crime de război fac parte dintr-o conspirație occidentală de discreditare a lui Putin.

„Interpolul este inutil când vine vorba de crimele de război din Rusia”, a declarat pentru The Wall Street Journal Melinda Haring, director adjunct al Centrului Eurasia al think tank-ului Atlantic Council. „Indiferent de gravitatea crimei de război, ei nu emit notificări roșii.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite