Acuzații grave la adresa lui Augustin Lazăr. El s-ar fi împotrivit ca un disident să fie eliberat condiționat în anii ’80

2 aprilie 2019, 23:24

Maistrul militar Iulius Filip a fost anchetat și arestat în anii ’80, după ce și-a exprimat sprijinul față de mișcarea anticomunistă și i-a trimis un pamflet lui Nicolae Ceaușescu. A fost închis în beciurile Securitățîi, la Penitenciarul Rahova și internat la secția de boli psihiatrice din spitalul închisorii Jilava. În final, a fost condamnat la 5 ani și 4 luni de închisoare, între 1981 și 1987, și încarcerat la Aiud. În 1985, dar și în 1986, s-a luat în discuție eliberarea condiționată a disidentului. Comisia, condusă de Augustin Lazăr, a decis că Iulius Filip „a continuat acțiunile subversive împotriva orânduirii socialiste, a regimului comunist și a Republicii Socialiste România”. Dezvăluirile apar pe site-ul luju.ro.

Augustin Lazăr a transmis presei un comunicat. Actualul procuror general susține că în perioada în care disidentul Iulius Filip a cerut eliberarea condiționată el era procuror criminalist la Alba Iulia și avea atribuții privind Comisia de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului Aiud. Dar nu își amintește de Iulius Filip: „Având în vedere perioada lungă de timp care a trecut, precum și imposibilitatea consultării unor documente originale care să probeze situația evocată, precizez că nu pot confirma aspecte concrete referitoare la persoana despre care se face referire în articolele de presă”.

Ulterior, Parchetul General a mai transmis un comunicat prin care se precizează că rolul comisiei din care a făcut parte Augustin Lazăr nu era de a pune în libertate condamnaţi, acesta fiind atributul exclusiv al instanţei de judecată.

Dezvăluirile apar în contexul în care Augustin Lazăr, căruia îi expiră mandatul la sfârșitul lunii, și-a depus din nou candidatura pentru funcția de procuror general al României, în ciuda faptului că războiul dintre el și ministrul Justiției a ajuns până în instanță. Augustin Lazăr a contestat la Curtea de Apel Alba procedura de revocare a sa din funcție de către Tudorel Toader.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă