Acuzații extinse în dosarul Mineriadei. Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, acuzați de noi infracțiuni contra umanității

15 mai 2017, 10:38

Fostul preşedinte al României a stat la Parchetul General mai puţin de jumătate de oră. Iar la ieşire nu a vorbit cu presa. Înaintea lui, procurorii au discutat cu fostul premier, Petre Roman. Cei doi sunt inculpaţi în Dosarul Mineriadei din iunie 1990, pentru infracţiuni contra umanităţii. Iar acum, urmărirea penală a fost extinsă, din cauză că a crescut numărul victimelor. Procurorii au descoperit încă 100 de persoane care au fost reţinute abuziv în timpul protestelor.

Dacă până acum se ştia de 1.242 de persoane, acum ar fi vorba de peste 1.300.Şi le-au adus la cunoştinţă şi celor inculpaţi. Printre ei şi fostul director al SRI, Virgil Măgureanu, care a venit la Parchet după-amiază. În Dosarul Mineriadei mai sunt inculpaţi Gelu Voican Voiculescu, Adrian Sârbu, Emil „Cico” Dumitrescu şi Miron Cozma. În cazul evenimentelor din 13-15 iunie 1990, acţiunea penală s-a pus în mişcare în decembrie anul trecut pentru infracţiuni contra umanităţii. La Mineriada din 1990, patru persoane au fost împuşcate mortal şi alte trei au fost rănite prin împuşcare. Aproape 1.300 de oameni au fost traumatizaţi fizic sau psihic, după cum reiese din dosarul anchetei.

 

Dacă până acum numărul persoanelor reținute abuziv era 1.269, acum numărul a sărit de 1.300. Pentru aceste noi victime descoperite, procurorii au fost nevoiți să formuleze o extindere a acuzațiilor de infracțiuni contra umanității. Au fost nevoiți să îi cheme pe toți inculpații din acest dosar să le comunice această extindere de acuzații, a transmis Alex Costache pentru Telejurnalul orei 13:00.

ORA 11:00 Ion Iliescu și Petre Roman au fost invitați din nou în fața procurorilor militari în dosarul Mineriadei. E un act procedural înaintea trimiterii în judecată. Din sursele noastre, este o chestiune de timp până când dosarul Mineriadei va ajunge în fața instanței, a transmis corespondentul TVR Alex Costache.

Toți inculpații în dosarul Mineriadei sunt chemați în zilele următoare la Parchet pentru a li se aduce la cunoștință că urmează să fie trimiși în judecată.

După 27 de ani, procurorii urmează să finalizeze dosarul Mineriadei și să îl trimită în judecată pe fostul președinte al României Ion Iliescu, pe fostul premier Petre Roman și pe alți demnitari din guvernul din 1990, acuzați de infracțiuni contra umanității.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite