Acuzații de braconaj. Arthur, cel mai mare urs din România, ucis de un prinț austriac. Două anchete sunt în desfășurare

5 mai 2021, 14:02

 

Reprezentanții a două organizații de mediu susțin că în luna martie, prințul Emanuel de Liechtenstein a împușcat cel mai mare urs din România. Asta, în ciuda faptului că Ministerul Mediului ar fi aprobat o derogare pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi intrat prin gospodăriile localnicilor din Ojdula, în județul Covasna.

Gabriel Păun, președintele Agent Green: Au știut clar că recoltează un urs de trofeu și nu un urs care face probleme. Toate actele s-au făcut în direcția asta. Nu ai cum, din senin, în luna ianuarie când ursul de obicei este în somul de iarnă, să te trezești să faci plângere pentru o pagubă de acum șase luni.

Ciprian Gălușcă, Greenpeace România: A fost un caz de turism cinegetic, asta s-a întâmplat. A venit practic un străin și a extras din pădure un urs extrem de valoros pentru tot lanțul trofic pe care îl avem. Cunoscătorii știu.

Arthur avea 17 ani. Specialiștii spun că a fost cel mai mare urs observat în România. În urma măsurătorilor, acesta a primit 593 de puncte din 600. Maximul posibil în industria vânătorii de trofee.

Pentru vânarea lui, prințul ar fi a plătit 7.000 de euro, potrivit unor informații neconfirmate oficial.

Primarul localității Ojdula și organizatorii vânătorii susțin că totul a fost legal.

Scandalul iscat după vânătoare nu îi interesează prea tare pe localnici. Ei vor doar ca urșii să nu le mai calce gospodăriile.

Ministrul Mediului Tanczos Barna a declarat că a cerut să se facă un control pentru a vedea exact dacă legea a fost respectată.

Tanczos Barna: Ceea ce s-a întâmplat în județul Covasna face obiectul unei anchete. S-au demarat două anchete paralele. Una este făcută de Garda Națională de Mediu, respectiv de Garda Forestieră. Ceea ce trebuie stabilit în această anchetă foarte clar este dacă s -a respectat legea cu privire la derularea operațiunii de extragere și trebuie demonstrat și clarificat fără dubiu dacă ursul recoltat este ursul pentru care s-a emis ordinul de extragere.

Premierul Cîțu: Înțeleg că există o anchetă și vom vedea care vor fi rezulatatele. Se pare că nu toate informațiile din spațiul public sunt corecte și nu aș vrea să comentez ceva ce nu este corect. Se pare că până la urmă nu este cel mai mare urs.

Reprezentanții vânătorilor sunt de părere că administratorul fondului de vânătoare pe raza căruia fost împușcat ursul Arthur nu a greșit cu nimic.

În țara noastră, ursul brun este o specie strict protejată de legislația UE și de Convenția de la Berna. Autorizațiile de eliminare sunt excepții care se dau în cazuri extreme, iar metoda letală este ultima soluție.

Şeful Gărzii Naţionale de Mediu: Avem suspiciuni de braconaj în cazul uciderii ursului din Covasna

Ancheta declanşată în cazul ursului ucis în judeţul Covasna este în curs de finalizare şi avem suspiciuni de braconaj, faţă de modul în care a fost evaluat trofeul şi că ar fi exemplarul care a creat pagube în localitatea respectivă, a afirmat, miercuri, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM), Octavian Berceanu.

“În mod normal trebuie să ai exemplarul foarte bine identificat, e cel care produce pagube. Fişa de descriere pleacă de la persoana care solicită sprijin, cel care e păgubit, căruia i s-a distrus un bun sau animalele din curte. El se adresează fondului de vânătoare, care face demersuri către APM (Agenţia pentru Protecţia Mediului, n.r.) şi Ministerul Mediului. De la Ministerul Mediului se constată aceste pagube şi se dă o derogare pentru exemplarul de urs care urmează să fie recoltat. În mod normal, trebuie să vină cei care au fondul de vânătoare (să recolteze exemplarul-problemă, n.r.). Avem suspiciuni faţă de modul în care a fost evaluat trofeul respectiv, avem suspiciuni că este exemplarul care a creat pagube în localitatea respectivă”, a spus Berceanu, la Digi 24.

Întrebat dacă este luată în discuţie varianta braconajului în cazul uciderii ursului din Covasna, şeful GNM a subliniat că aceasta “e principala suspiciune”.

Conform oficialului, o anchetă în acest caz a fost declanşată încă din data de 29 aprilie şi a punctat faptul că “un urs de această mărime, un mascul alfa, un exemplar atât de mare, are un teritoriu destul de bine definit în inima pădurii şi vine mai puţin către zonele locuite”.

Acesta a adăugat că extragerea unui exemplar de urs care produce pagube se face în baza unei derogări, dar nu pentru un trofeu, iar operaţiunea nu se face de către persoane din afara fondului de vânătoare.

Potrivit Agent Green, ursul brun este o specie strict protejată de legislaţia Uniunii Europene (UE) şi de Convenţia de la Berna, iar derogările sunt excepţii care se dau în cazuri extreme de la caz la caz, după o evaluare amănunţită a situaţiei, metoda letală fiind ultima soluţie atunci când alternativele (inclusiv relocarea) au eşuat şi ursul-problemă pune în pericol vieţi omeneşti şi gospodării.

Comisia Europeană (CE) a aprobat statelor membre buget pentru a compensa imediat şi just orice fermier care suferă pagube pe propriul teren sau în zone unde au contract pentru a practica agricultura, notează organizaţia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă