Acuzații: Rețea prin care medicii străini obțin ilegal dreptul de a profesa. Dentiștii ar obține atestat de cunoaștere a limbii române în schimbul a două mii de euro

15 februarie 2019, 09:30

Reprezentanții Colegiului Medicilor Dentiști din Timiș vorbesc despre străini care nu știau o boabă de română, dar aveau atestat de cunoaștere a limbii române, iar actul este obligatoriu pentru dreptul de practică! Dentiștii din Timiș susțin chiar că au informații despre existența unei rețele de la centru prin care atestatul s-ar da pe două mii de euro. Conducerea Colegiului Național al Dentiștilor respinge acuzațiile.

Cei de Colegiul Medicilor Dentişti Timiş spun că la ei s-au prezentat mai mulţi străini care nu vorbeau româneşte, dar aveau atestat că ştiu limba, de la Colegiul Naţional. Cu unul dintre ei, Ammar Adi, s-au înțeles doar în franceză.

Adi Ammar a prezentat la Timişoara atestatul de la Colegiul Naţional al Medicilor Dentişti.

O comisie verifică, printr-un interviu, dacă persoana care doreşte să profeseze în ţara noastră cunoaşte limba.

Dr. Adi apare în registrele oficiale ca medic dentist activ, cu practică permanentă la Bucureşti. Nu este însă de găsit. Nicăieri nu găseşti informaţii despre locul în care lucrează şi nici vreun contact.

Preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Bucureşti, profesorul Alexandru Brezoescu, nu a dorit să ne acorde un interviu. Ne-a transmis însă, telefonic, că secretariatul îi va scrie chiar astăzi medicului Adi Ammar să se prezinte de urgenţă la Colegiu pentru a dovedi că ştie să vorbească româneşte.

Medicii cu drept de practică în România pot lucra oriunde în Uniunea Europeană. Pentru unii străini, ţara noastră ar putea fi o rampă de lansare spre Occident, spun dentiştii timişeni care au depus şi o plângere la Parchet.

Acest certificat lingvistic se acordă din milă. Din toate sursele pe care noi le-am avut și din informările pe care ni le-au făcut colegii din București, am aflat că pentru cetățenii străini care nu cunosc limba română, această milă este în jur de două mii de euro. Inclusiv colegii din București care sunt în Carol Davila sau în anumite funcții de conducere mi-au dat telefon și mi-au spus că este clar că există o filieră, spune Mihaela Cuțui, membru în comisia de legislație CMDR Timiș

Cei care fac astfel de afirmații trebuie să le și dovedească.  Sunt sigură că nu se întâmplă așa ceva la Colegiul Medicilor Dentiști din România. Cel puțin din punct de vedere instituțional, vom lua atitudine față de astfel de acuzații, spune Ecaterina Ionescu, președintele Colegiului medicilor Dentiști din România.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă