„Acum sunt în panică”. Cum arată situația contraofensivei ucrainene, lăsând deoparte detaliile spectaculoase. Un reportaj NY Times

Gonind pe un drum cu oamenii săi în căutarea soldaților ruși în retragere, un comandant de batalion a dat peste un vehicul blindat rusesc abandonat, cu motorul încă pornit. Înăuntru se aflau o pușcă cu lunetă, lansatoare de grenade, căști și tot soiul de bunuri. Bărbații dispăruseră, scrie NY Times într-un reportaj de pe frontul ucrainean.

07 Octombrie 2022, 13:27 (actualizat 07 Octombrie 2022, 15:15) Știrile TVR |
Soldat rus din forțele Spetsnaz / FOTO: Foto: Shutterstock

„Au scăpat totul: truse de îngrijire personală, căști”, a spus comandantul, care folosește numele de cod Swat. „Cred că a fost o unitate specială, dar a intrat în panică. Ploua foarte tare, drumul era prost și au scăpat totul în timp ce căutau să plece.”

După luni de lupte statice și cu linia încremenită sub barajele de artilerie rusești, soldații ucraineni se bucură de distrugerea liniilor rusești în nord-est, în urmă cu trei săptămâni, și de recucerirea zonelor deținute de trupele rusești la începutul acestui an. Aproape că au reluat întreaga provincie Harkov, precum și teritorii din fiecare dintre cele patru regiuni pe care președintele Vladimir Putin pretinde că le-a anexat la Rusia.

Ucrainenii au puțin timp de reflecție în timp ce își continuă contraatacul, concentrați pe menținerea presiunii asupra armatei ruse în retragere, căutând să prevină regruparea acesteia. Cu toate astea, după ce luni de zile în tranșee nu au văzut niciodată chipul inamicului, soldații și comandanții ucraineni au luptat acum cu rușii față în față și au avut șansa de a-și evalua adversarul.

„Avem puterea să facem asta”, a spus Swat. „Pentru că acum ei sunt în panică, chiar sunt în panică.”

Soldat de carieră în vârstă de 58 de ani, Swat a ieșit din pensie pentru a se alătura batalionului de voluntari „Carpathian Sich”, preluând comanda după ce predecesorul său a fost ucis în bătălie lângă Izium, în iunie.

Batalionul a fost în fruntea luptei, oferind sprijin de flancare în bătăliile pentru orașele importante strategic Izium și Liman, în ultimele săptămâni. Acum patru zile, batalionul a capturat un alt oraș mai la est, ajutând la asigurarea unei serii de baraje și a ultimelor așezări din nordul regiunii Donețk.

Bătăliile au evoluat rapid și au produs o mare panică în partea rusă. După capturarea Iziumului, a spus Swat, unitatea sa a urmărit trupele ruse pe distanța a 15 mile într-o singură zi. Peste câteva zile, trupele ucrainene se aflau la porțile Limanului, la 30 de mile sud de Izium. Grupul lui Swat s-a deplasat spre est pentru a bloca orice încercare a armatei ruse de a trimite întăriri.

În ziua în care Liman a căzut, batalionul său ataca un alt oraș mai la est. Unitățile sale au capturat orașul într-o singură zi, fără pierderi, deși nouă soldați au fost răniți. Până în a treia zi, au asigurat orașul și l-au predat altui grup, astfel încât să se poată retrage pentru a se reînarma.

Apoi, după trei săptămâni de succes larg și pierderi minime, batalionul a pierdut cinci oameni într-o lovitură cu rachete rusești, iar Swat și-a pierdut un prieten apropiat când mașina lor a lovit o mină. Swat se afla la volan, dar a supraviețuit cu o comoție cerebrală.

În bătălia pentru Izium, Swat își pregătea asaltul când a văzut trupele rusești bătând brusc în retragere, a spus el. Brigăzile ucrainene care atacau din nord au luat o autostradă principală, tăind liniile de aprovizionare ale trupelor ruse, a spus comandantul său adjunct.

Au mărit ritmul atacului și unitatea a intrat rapid dinspre sud și a capturat un punct înalt al orașului.

Vehiculele blindate rusești apărau zona, trăgând cu mitraliere, a spus Swat. „Dar oamenii erau atât de entuziasmați, încât nimeni nu s-a oprit”, a spus el. „Am alergat cu un pistol. Este un mic sentiment de victorie. Este incredibil, îl simți în interior, ești fericit.”

„Avem cucerit acest deal”, a spus el, „era fericire, toată lumea sărea trăgând în aer, îmbrățișându-se.”

A fost doar o luptă minoră, având în vedere că rușii se retrăgeau deja, dar capturarea Iziumului le-a dat un impuls uriaș de încredere. A fost justificarea, a spus el, a trei luni de lupte obositoare pentru apărarea pozițiilor sub artileria rusă și lovituri aeriene care i-au costat multe vieți.

În timp ce alergau pe drumul de la sud de Izium, după ce trupele ruse s-au retras, au capturat câțiva soldați inamici care dormeau la prânz într-o tabără din pădure. „Șapte dintre ei au fost luați prin surprindere”, a spus el. „Nimeni nu se aștepta ca după prânz să avansăm pe o linie de pădure.”

Unii dintre ruși, demotivați și speriați, iar alții înfometați, erau gata să se predea, a spus el. Dar unii au continuat să lupte, crezând în îndoctrinarea rusă că ucrainenii îi vor tortura și-i vor ucide dacă se vor lăsa capturați.

Într-un caz, un soldat rus a smuls cuiul unei grenade și s-a sinucis, spunând că nu se va lăsa niciodată luat prizonier, a zis Swat. „I-am sărit în ajutor, dar era prea târziu”, a spus el. „Deci, sunt și soldați curajoși și le este frică.”

Batalionul său a luat prizonieri peste 30 de ruși în șapte luni de lupte, dintre care 23 în contraatac. „Primim informații de la ei, le dăm apă, mâncare, haine călduroase și informațiile le trimitem la un nivel superior”, a spus el.

A fost un curs intensiv pentru oamenii săi, nu numai în chestiuni de supraviețuire, ci și-n aspecte de umanitate. Un comandant de pluton american în vârstă de 27 de ani din batalionul său, care folosește numele de cod Boris, a spus că unul dintre cele mai intense momente ale războiului a venit când i-a dat unui prizonier rus să bea o cană cu apă.

Dar unitățile de luptă au avut puțin timp să-i vâneze pe dezertori.

În unele locuri, localnicii le-au spus că adăpostesc soldați ruși care fie au fugit de la posturile lor, fie au rămas în urmă, dar Swat a spus că nu a avut timp să se oprească.

În ultimele zile, recunoașterea aeriană ucraineană a urmărit unitățile rusești care se retrăgeau pe jos prin păduri folosind tactici militare eficiente - răspândindu-se, mișcându-se încet -, dar unitățile sale erau prea grăbite pentru a le urmări.

Comandantul plutonului pe nume Boris a spus că unitățile lor au efectuat mai multe atacuri asupra Izium din sud-vest în săptămânile dinaintea contraatacului, ademenind rușii să se consolideze în acea direcție. Când toată forța contraatacului a venit din nord, nu se așteptau, a spus el.

Asta nu înseamnă că nu a existat rezistență.

Rușii erau adesea așezați în cuiburi de mitraliere bine săpate, au spus mai mulți comandanți și soldați ucraineni. Și odată ce trupele ruse se retrag, pot exista bombardamente puternice ale aviației rusești și artileriei, plus rachete cu rază lungă de acțiune. O lovitură puternică de rachetă a demolat un fost post de comandă rusesc în orașul capturat recent, ucigând cinci dintre oamenii săi, a spus el.

„A fost ca un duș cu apă rece”, a spus Swat. Referindu-se la cei cinci care au murit, el a zis: „Timp de două zile am fost ca nebun. Erau băieți tineri.”

Cu toate înfrângerile recente, a spus el, nu crede în nici un caz că armata rusă este spartă. „Se vor lupta, vor continua să lupte”, a spus el. „Este mentalitatea slavă: să lupți pentru prietenii tăi. Au și prieteni care au murit.”

El și oamenii săi sunt îngrijorați legat de mobilizarea din Rusia și de noua forță pe care aceasta o va aduce părții ruse.

Armata ucraineană este din ce în ce mai puternică, dar nu este încă acolo unde trebuie, a spus Swat. „Pentru toate aceste mici victorii am trecut printr-o perioadă foarte, foarte grea”, a spus el despre ultimele șapte luni de război. „Încet-încet ne revenim, dar încă nu am ajuns acolo unde trebuie. Și Rusia are multă putere și arme nelimitate.”

În satul Stavki, la aproximativ 10 mile de linia frontului, zgomotele bombardamentelor rusești asupra așezărilor recent recucerite din est au fost suficient de puternice pentru ca soldații și civilii să nu mai vorbească și să asculte.

Dar comandanții și soldații păreau să fie de acord că trupele ucrainene ar trebui să continue să forțeze înainte ca partea rusă să se poată regrupa.

„Avem doar o lună la dispoziție să facem asta, pentru că acum sunt în panică”, a spus Swat. Și iarna se apropie. „Acum trebuie să luăm haine de iarnă, și vom avea noroi”.

CUVINTE CHEIE
 
Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 7°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 7°C 9°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 5°C 6°C
BRASOV 5°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI